Desire for fire! Verscheidene mooie manieren om hout op te slaan

Desire for fire! Verscheidene mooie manieren om hout op te slaan

Het kan, maar waarom zou het ook moeten, brandhout op een saaie manier tegen een muurtje van bijvoorbeeld het tuinhuis stapelen? Er zijn immers tal van creatieve oplossingen voor houtopslag die niet enkel functioneel, maar ook esthetisch wat bij te dragen hebben aan de pracht van het haardvuur, de tuinhaard of de vuurkorf op zich.

We hebben er enkelen weten te traceren, maar ken je zelf nog goede voorbeelden, laat het ons dan zeker weten door te reageren onderaan het artikel. 

AK47 Design Zero

AK47-Zero2

Toegegeven: deze Zero was een twijfelgeval om het niet in dit artikel te plaatsen, omdat het zowel een vuurschaal als een opslagplek is voor (heel wat) hout. Maar het ontwerp van AK47 ziet er gewoonweg super uit, achterwege laten uit dit overzicht was geen optie.

De Zero-vuurschaal / houtopslag is er in meer dan aanzienlijke diameters van respectievelijk 145, 200 en 300 cm, telkens met een hoogte van 40 cm. De grootste versie, zoals op de foto hierboven, is misschien toch iets te omvangrijk voor de doorsnee tuin, maar er is zeker een Belgische afzetmarkt voor de kleinste uitvoering.

Ercolo-concreteEr bestaat met de Ercole overigens ook een ander product van AK47 Design, maar dan eentje dat in plaats van cortenstaal het gestockeerde brandhout slim weet te laten contrasteren met beton, teak of tropisch hardhout.

Zack Ghio en Calore

Zack Ghio Calore

Gezien z’n rechtlijnigheid en de materiaalkeuze zal het waarschijnlijk niemand verbazen dat Zack de fabrikant is van de Calore ‘haardhoutbak’ (links), al klinkt ons dat toch iets te denigrerend.

Met de Ghio (rechts) heeft het merk ook nog een ander item in het aanbod waar je hout kan op stockeren, die dan wel cilindervormige poten combineert met de strakke lijnen van de zijpanelen en het draagvlak. Veel hout zal je er dan misschien niet op kwijt kunnen, in de moderne woning mét haardvuur zal de strakke belijning het karakter van het interieur nog extra in de verf zetten.

Harry Leenders Woodbee

Leenders-woodbee

De Woodbee van Harrie Leenders is een esthetisch prachtige én bovendien ook modulaire oplossing voor de opslag van brandhout. Als een volleerde imker kan je eenvoudig de stronkjes in deze groot uitgevallen honingraatstructuur leggen. En de Decozine-lezer weet al hoe zeer we aan Cortenstaal houden, dus ook op dat vlak scoort de Woodbee wat ons betreft punten!

AK47 Wood’n lounger

Woodnlounger

AK47 Design weet een prominente plaats in te nemen wat betreft designelementen voor haardvuren. Ook met deze Wood’n lounger weet het Italiaanse merk z’n klasse opnieuw te etaleren. Het concept is eenvoudig, maar het werkt. Een vilten draagzak die je, wanneer toegegespt, ook kan gebruiken als voetensteun of zelfs als zitbank. Een gebrek aan originaliteit kan je de designers in ieder geval niet verwijten…

Tole houtopslagplaats

Tole-K60-opslag

De K60 van het Waalse Tôle stelden we je al voor, maar wist je dat het merk ook een houtopslagplaats aanreikt, voorzien van een design gelijkaardig aan dat van de K60? Het oogt eenvoudig, maar het werkt wel. De combinatie tussen het aanwezige hout en het gehanteerde cortenstaal resulteert in een rustieke sculptuur die zal weten te bekoren, ook wanneer er al een paar houtstronken uit verdwenen zijn.

Extremis Woodstock

Extremis WoodStock

Dat het Belgische Extremis, geesteskind van Dirk Wynants, zo op tijd en stond met spraakmakende en vooral ook onderscheidende ontwerpen komt, is een understatement. Een poos terug, in 2006, kwam het merk op de proppen met deze WoodStock, een combinatie van een stapelrek en een bijhorende trolley waarmee je probleemloos zelf relatief omvangrijke hoeveelheden hout dichter bij je haardvuur kan brengen.

De minimalistische WoodStock blendt perfect in diverse types interieur, en eigenlijk stoort het haast niet wanneer ook het karretje bij het stapelrek blijft staan. De houtopslag is er zowel in een gegalvaniseerde als in een zwartgelakte versie.

Blomus Bebop Fireplace Wood Rack

Blomus Bebop

Blomus heeft met onderstaande Madra Log Basket trouwens nog een andere creatieve oplossing voor de opslag én transport van houtstronken. (En zo heeft het merk er nog wel een paar, zoals bijvoorbeeld de Chimo)

Blomus-Marga

Hey-Sign Firewood basket

Heysign

Opslagplaatsen voor houtblokken zijn er genoeg, maar gebeurt het dat men opteert om het hout op een andere plek te stockeren en telkens pas de blokken te halen wanneer de haard wordt aangevuurd. Dan kan deze vilten Firewood basket van het Duitse Hey-Sign zeker en vast een aanrader zijn. De ‘mand’ is er in twee afmetingen: 25 x 25 x 27 en 49 x 49 x 43 cm.

Tradewinds J.ack

Tradewinds Jack

Met J.ack kwam het Belgische Tradewinds een tijdje terug met een steekkarretje voor brandhout op de proppen. Tradewinds is de naam van het atelier waar Jean-Pierre Galeyn sinds 1995 z’n designs uitdenkt en ook realiseert, telkens gekenmerkt door hun hoge graad van vakmanschap. Ze zijn niet enkel goed geconstrueerd, ze zien er ook telkens prachtig uit, getuige hiervan ook deze J.ack.

Akkoord, misschien is ie niet louter geconcipieerd om houtstronken op kwijt te kunnen, maar met dìt mooie design, zien we hem echt nergens liever dan in de nabijheid van een laaiend haardvuur. J.ack kan tot 100 kg torsen, je balast wordt stevig op z’n plek gehouden aan de hand van een robuuste regelbare elastiek.

Tradewinds Wicker Basket Wagon

Met de Wagon heeft Tradewinds bovendien ook nog een ander opvallend item voor de liefhebber van houtvuur binnen het aanbod. Deze multifunctionele bolderkar werd eerst gewoon als standaard karretje uitgebracht, nadien werd een mand op de kar bevestigd wat het rustieke karakter toch nog wat extra in de verf zet, en volledig te rijmen valt met de emoties die houtvuur weten los te weken. Ook deze zien we perfect vlakbij het haardvuur staan, met enkele stevige stronken als brandgrage pendelaars.

By Dens 500

By Dens 500

By Dens, het merk achter de Nederlandse designer Dens van Laarhoven, heeft tal van leuke hout- en vuurgerelateerde producten die je als vuur- en designlover naar alle waarschijnlijkheid misschien zal weten te smaken. Ze zien er dan nagenoeg allemaal – sorry voor het woordgebruik – hot uit. Niet zozeer door bombastische ornamenten, veeleer door een minimalistisch design en het gebruik van cortenstaal. (Hoeft het gezegd dat we menen te kunnen concluderen dat de warme uitstraling van cortenstaal hand in hand lijkt te gaan met de emoties die vuur bij de mens losmaakt??)

De 500 van By Dens is een rechthoekige standaard waar je meer dan gewoon enkele houtstronken in kwijt kan. De 500 is dan ook een meter hoog op twee meter breed, afmetingen die By Dens in dit geval weet te combineren met een diepte van 42 cm, wat normaalgesproken voldoende is voor de meeste houtblokken. Tip: je kan de 500 ook perfect als afscheiding gebruiken. Door z’n afmetingen lijkt het ons sowieso wel een item te zijn dat zich eerder leent tot buiten-, dan wel tot binnentoepassingen.

Wall-mounted log holder

WallMountedLogHolder

 

 

 

Een cilinder zo diep als een houtstronk en aan de muur bevestigd, een niet-alledaagse oplossing, maar wel geslaagd wat ons betreft. Misschien lijkt het zwart wat zwaarwichtig, maar dan kan je toch perfect ook voor wit gaan. Bovendien hoef je met dit ontwerp ook geen vloeroppervlak op te geven, en heb je er ineens een kastje voor enkele decoratieve elementen bij… En dat je je niet meer zo diep hoeft te bukken om hout te halen, is mooi meegenomen.

En verder…

Wie weigerachtig staat om z’n geldbeugel open te slaan voor een esthetische oplossing voor de opslag van zijn of haar houtstronken, kan ook de eigen creatieve geest aanboren, en met een van de onderstaande creaties op de proppen komen… Succes!

Houtstapelen

 

About The Author

Gauthier vervoegde de Niwzi-ploeg in de herfst van 2014. Als liefhebber van al wat mooi is, stond het in de sterren geschreven dat hij Decozine.be onder z’n hoede zou krijgen, al weet hij ook technologische snufjes wel te appreciëren. Een ding is zeker: het koffietoestel zal nooit lang werkloos blijven met Gauthier in de buurt!

Lees ook