Desire for fire: verschillende vurige vuurschalen met een hoge X-factor

Desire for fire: verschillende vurige vuurschalen met een hoge X-factor

Niets zo hartverwarmend gezellig als vuur… Het brengt velen onder ons terstond terug naar die gezellige kampvuuravonden in de jeugdbeweging. Ook voor wie nooit de rangen van de chiro, scouts of KSA vervoegde, heeft vuur een haast betoverende uitstraling. Je kan blijven kijken naar het laaien van de vlammen, met een aangename gloed op je gezicht.

Precies om deze reden zijn we ook fan van vuurkorven of -schalen en terrashaarden. Je kan ze – als het weer het tenminste toelaat – 365 dagen lang gebruiken voor wat extra gezelligheid. Al te vaak echter worden we geconfronteerd bij de ronduit saaie uitvoeringen van de vuurkorf. Je kent ze wel, de zwartgelakte meestal ronde vuurmanden met de brede metalen stroken als zijkanten.

Wie echter een mooier voorkomen weet op prijs te stellen, kunnen we gerust enkele andere suggesties doen, vuurmanden of -schalen (al dan niet met bijhorend bbq-rooster) of de wat volumineuzere tuinhaarden die elk over die X-factor beschikken om je tuin of terras op te lichten, ook wanneer er geen houtblokken liggen in te branden. Enjoy!

Xidit – vuurkorf Cortenstaal

Fire-xidit

Deze vuurkorf van het Nederlandse Xidit heeft een doorsnede van 80 cm en een hoogte van 40 cm. Het aankoopbedrag is met 980 euro voor de versie in cortenstaal stevig te noemen, maar een one of a kind stuk kent dan ook z’n prijs. Voor de versie in roestvrij staal tel je een kleine 1400 euro neer… De Nederlandse aanbieder heeft ook nog verscheidene andere vuurschalen in het aanbod, maar deze prachtige korf droeg toch onze voorkeur uit!

Keilbach Fuji

Keilbach-Fuji

De Keilbach Fuji is een schitterend gedesignde tuinhaard die je ook kan inzetten als barbecue. De Fuji oogt strak, maar door het gebruik van Cortenstaal toch zeker ook rustiek. Deze zien we zich snel thuisvoelen in de modernere tuin. De richtprijs bedraagt om en bij de 230 euro.

Flora Glow

Flora-Glow2

Geen Cortenstaal deze keer. De Glow-vuurkorf van het Duitse Flora uit 2009 is een prachtig gegalvaniseerde vuurkorf, waarvan het materiaal en de positie van de lamellen zorgt voor een schitterende reflectie van het licht binnenin de korf. Er zijn vier verschillende groottes van de mooie Glow, waaronder drie gelijkaardige versies, en een uitvoering met een hoge voet.

Tole K60

Tole-K601

De K60 van het Belgische Tole is een tuinvuur dat alle aandacht tijdens het buitengebeuren naar zich toe zuigt. En terecht ook, want de K60 is niet alleen buitengewoon mooi om naar te kijken, hij weet z’n toeschouwers ook te verwarmen, en dit de vier seizoenen lang.

Multifunctioneel is ie, deze prachtige tuinhaard… Immers, hij is voorzien van alle denkbare opties die het mogelijk maken voor een grill, plancha, wok of raclette… Maar misschien komt ie toch het meest tot z’n recht als simpel sfeervuur.

Jokjor Flint

Jokjor-Flint

De Flint van het Nederlandse Jokjor weet op te vallen door z’n roestkleurige vinnen, al bestaat er ook een versie in geborsteld rvs. Dat de mooie vuurkorf menig terrasgast zal weten te verwarmen, zowel fysiek als emotioneel, lijkt nu al vast te staan. Leuk weetje: de designers van deze Flint heten respectievelijk Olav van Lede en Boudewijn … Roest! De prijs van de Flint circuleert om en bij de 130 euro.

Eva Solo FireGlobe

Eva Solo FireGlobe

Voor wie een verder verloop wil breien aan die aangename barbecue met vrienden, en ook schoonheid weet te appreciëren, is er nu de FireGlobe van Eva Solo, een ontwerp van Claus Jensen en Henrik Holbæk (designstudio Tools). Deze matzwarte gietijzeren sculptuur is, zelf zonder smeulende houtblokken, werkelijk prachtig, en past zonder twijfel in tal van terras- of tuintypes.

Ook hoeft de FireGlobe niet per sé in het centrum van de aandacht te staan om z’n warmte op de mensen rondom af te stralen. De halve bolvorm beschermt het vuur tegen de wind, terwijl de positionering op de drie roestvrij stalen voetjes ervoor zorgt dat de warmte wordt gebundeld en zo jouw richting uitkomt. Bovendien is het risico op brandplekken in het gazon met deze drie pootjes onbestaande, en valt er ook bijzonder weinig roet op de grond.

Niet onbelangrijk, door het handige handvat bovenaan de halve bolvorm wordt het kinderspel om de FireGlobe eens op een andere plek te zetten. Het uitneembare rooster onderaan deze vuurschaal zorgt dat het vuur voldoende zuurstof krijgt om je van gezelligheid te blijven voorzien!

De FireGlobe komt 75 cm hoog, de halve bolvorm heeft een diameter van 64 cm.

571099

OUTDOOR
Eva Solo

prijs: < €299.95

Extremis Qrater

Extremis-Qrater

Deze is toch al enige jaren de persoonlijke favoriet van uw nederige designspotter. Het design mag dan wel eenvoudig ogen, ik zie me terstond met wat vrienden rond de grote schaal zitten, starend naar de vlammen, het hele schouwspel enkel onderbroken door een sporadische houtstronk om het vuur gevoed te houden. In ieder geval plaats genoeg, want de grootste versie van de Qrater heeft een diameter van 145 cm, ruim genoeg om wel met 14 personen rond te zitten.

Het enige nadeel: dit prachtige stuk van de hand van Dirk Wynants komt met een nogal stevig prijskaartje van om en bij de 1000 euro (voor de grootste uitvoering, de kleinere broer kost ongeveer 820 euro). Al kunnen de mogelijke vele onschatbaar aangename avonden deze prijs wellicht wel verantwoorden. Optioneel kan je er ook een grilrooster en vleesspies bij bekomen, wat de Qrater van Extremis nog dat ietsje extra geeft…

Keilbach Fluxus

Keilbach-Fluxus

Ook deze Fluxus van opnieuw het Duitse Keilbach valt op. De naam dankt-ie aan een kunststroming die begin jaren ’60 ontstond in New York, en die op haar beurt de naam onttrekt aan het Latijn woord voor ‘vloeiend’. De beweging duidt het vervagen van de grenzen tussen kunst en leven, en dat is precies wat deze mooie vuurschaal ook beoogt. Het is een sculptuur dat gerust het hele jaar door in je tuin kan staan, maar ook eentje die functioneel is.

Met het bijgeleverde rooster (of roosters bij de grote versie) manifesteert de Fluxus zich zonder moeite van vuurschaal tot barbecue, wat het item tot de beste sfeermaker maakt die je je kan voorstellen. De Fluxus is er in twee groottes (80 bij 80 en 120 bij 120 cm). De fabrikanten raden aan om de Fluxus niet te reinigen, immers, vet, as en stukjes verkoold hout hoort er nu eenmaal bij, toch?! De mooie vuurschaal zal er enkel rustieker door komen uit te zien!

Arpe Studio UK – Phoenix Flower

Phoenix-Fire-2

Deze Phoenix Flower van Arpe Studio is zo opgebouwd dat het een kunststukje is dat stelselmatig zal veranderen. Het oppervlak is immers zo gezandstraald dat na verloop van tijd mooi ogende roestvorming zal optreden. De prijs die je neertelt om dit bloemetje te plukken, bedraagt circa 350 euro.

WALFiLii Ado

Walfilii-Ado

Misschien vallen we wat in herhaling, maar hey, geef toe, cortenstaal beschikt toch over een uitzonderlijke uitstraling, eentje die nog het best tot uiting komt wanneer het item in kwestie omringd wordt door wat groen.

De Ado van het Belgische Walfilii is er met diameters 80, 100, 120, 150 of 200 cm, optioneel is er ook nog een voet verkrijgbaar van 20 of 80 cm. Al lijkt de vuurschaal ook zonder deze optionele voet al van de grond verheven, door een 5 cm hoge ring langs de onderzijde. De schaal wordt zo letterlijk opgelicht en lijkt wat te zweven bovenop het gazon.

Esschert Granito

Esschert-Granito

Een vuurschaal op zich blijft in de meeste gevallen ook maar een vuurschaal, maar door slim te gaan contrasteren met de vormgeving en het gebruikte materiaal van de voet, kan je toch een opvallend stuk verkrijgen. Dat is wat het Nederlandse Esschert Design deed met deze Granito vuurschaal, die er desgewenst kan komen met verscheidene lage (23 cm inclusief vuurschaal) of hoge granieten voeten. De vuurschaal zelf is met een diameter van 59 of 68 cm voldoende groot voor de meest fascinerende vuurtjes.

Bovendien heeft Esschert Design ook een ronde designbank die perfect aansluit bij de vormgeving van de vuurschaal. Je zal er voortaan met andere woorden warmpjes bijzitten.

Barbecook Junko

Barbecook-Jonka

Met de Junko brengt het West-Vlaamse Barbecook je terug naar onze roots: houtvuur! Het ready-to-start pakket bestaat uit een driepoot, rooster en vuurschaal waarmee je (met de optionele barbecuepan, wok en sudderpotten) de meest uiteenlopende bereidingen kan maken. Het hoeft met andere woorden niet beperkt te blijven tot het grillen van vlees.

En zeg nu zelf: wie wil er nu nog een knop om het gas feller of minder te zetten, als je kan kiezen voor een katrol en ophangkettingen om je gerechten dichter of verder van het vuur te hangen?

Zack Calura

Zack-Calura

Het Duitse merk Zack mag dan wel bekend zijn om z’n rvs-woonaccessoires, toch waren we enigszins verbaasd vast te moeten stellen dat het merk ook een vuurschaal binnen het aanbod heeft.

Al valt het weinig te ontkennen dat het design van deze Calura die kenmerkende Zack-signatuur draagt, met z’n strakke looks en natuurlijk de keuze voor roestvrij staal. De Calura heeft een diameter van 58,5 cm en komt 21 cm hoog, de prijs van het geborstelde product bedraagt om en bij de 430 euro.

OFYR

Ofyr

De OFYR is een klepper die, wanneer hij pas de markt bestormde, een prijskaartje met zich meetorste van ruwweg 3800 euro. Door voor een andere fabrikant te gaan, daalde de prijs van dit ontwerp van ene Hans Goossens uit Laren met maar ruim 1000 euro, tot circa 1900 euro voor de kleinste uitvoering en 2500 voor de versie van 1 meter hoog en 1 meter breed.

De OFYR is alles wat de hedendaagse bourgondiër verlangt: hij ziet er niet alleen goed uit als designobject, je kan er ook nog eens mee aan de slag als barbecue. Het is te zeggen: als teppanyaki eigenlijk, want het is de bovenste plaat waar vlees naar hartenlust op kan worden dichtgeschroeid. De combinatie van de mooie vormgeving en het koken met houtblokken maakt dat wij in ieder geval fan zijn!

Samosa Mikado

Samosa-Mikado

We hadden het er al over: de uitstraling van een vuurschaal staat en valt niet zelden met deze van de voet die eronder komt te staan. Dat is bij de Mikado niet anders, hoe eenvoudig het concept van het Nederlandse Samosa dan ook mag lijken. Zoals de naam van deze vuurschaal misschien al kon doen vermoeden, lijken de drie pijlers (Ø 48 mm) van het onderstel op elkaar te zijn gegooid als wat mikado-stokjes, om vervolgens te worden vast gelast.

Net zoals zovele andere ontwerpen in dit lijstje, zorgt de constructie uit cortenstaal ervoor dat er na verloop van tijd een chocoladebruine patinalaag ontstaat op de Mikado, die vervolgens verdere corrosie tegenhoudt.

En verder…

En dan zijn er natuurlijk nog deze… Vuurmanden die er best wel cool uitzien, maar die enkel en alleen zijn ontsproten uit de geesten van creativo’s die telkens slechts één versie van de vuurkorf hebben gemaakt. Ze liggen met andere woorden niet in de winkel, maar het toont wel aan dat de mens nog steeds gepassioneerd is door alles wat met vuur te maken heeft.

Fire-Desire

About The Author

Gauthier vervoegde de Niwzi-ploeg in de herfst van 2014. Als liefhebber van al wat mooi is, stond het in de sterren geschreven dat hij Decozine.be onder z’n hoede zou krijgen, al weet hij ook technologische snufjes wel te appreciëren. Een ding is zeker: het koffietoestel zal nooit lang werkloos blijven met Gauthier in de buurt!

Lees ook