Exclusieve verlichting in landelijke stijl in de spotlights

Exclusieve verlichting in landelijke stijl in de spotlights

We hebben er op Decozine.be al vaak op gehamerd: verlichting maakt zonder enige twijfel een onmiskenbaar deel uit van je interieur (of exterieur, zo u wilt!). Je mag nog het mooiste meubilair en de meest catchy accessoires staan hebben, worden die niet gekoppeld aan voldoende en vooral de juiste verlichting, blijven al die smaakvolle interieurkeuzes zonder meer in het duister staan.

Dat zag ook ondernemer Kevin Verhaverbeke al snel in. Gestuwd vanuit z’n eigen voorliefde voor de landelijke stijl, besloot hij het bedrijf l’ombre boven de doopvont te houden en zich te bewegen in de markt van exclusieve verlichting in landelijke stijl. We ontmoetten de gepassioneerde zaakvoerder in zijn firma in Pittem.

WP-Lombre01

Nood aan verlichting in landelijke stijl

“Voor alle duidelijkheid: onze firma bestaat al tien jaar, maar pas 5 jaar terug besloot ik de zeilen anders te richten en me nadrukkelijk te focussen op exclusieve verlichting”, steekt de enthousiaste West-Vlaming van wal.
“Als algemeen installatiebedrijf kregen we van klanten vaak te horen dat men zijn of haar smaak wat verlichting in landelijke stijl niet vond in verlichtingsspeciaalzaken, waarop die mensen opnieuw bij ons aanklopten. Dat was de trigger voor mij om de koerswijziging richting die nichemarkt in te zetten.”

WP-Lombre09

Van eerste contact tot onderhoud

En dat deze koerswijziging een succes is, mag blijken uit het feit dat l’ombre op vandaag is uitgegroeid tot een gerenommeerde aanbieder van totaalprojecten in exclusieve verlichting.

Kevin Verhaverbeke:

“Bij l’ombre zijn we eigenlijk sfeermakers, en dat voor verlichting van iedere substrekking van de landelijke stijl.”

“We begeleiden particulieren, bouwheren of architecten doorheen het hele traject, vanaf de eerste kennismaking, het maken van een moodboard, het voorzien van een offerte, het opstellen van het lichtplan, tot de uiteindelijke plaatsing en zelfs serviceverlening (zoals het reinigen van het glaswerk) nadien.”, vertelt de zaakvoerder trots. “En dat voor iedere substrekking van de stijl, dus zowel voor landelijk rustiek, landelijk strak als de zogenaamde Engelse stijl. Je kan ons eigenlijk beschouwen als sfeermakers.”, lacht Verhaverbeke.

WP-Lombre08

Eigen verlichtingsontwerpen

Misschien wel het meest bijzondere aan de firma uit Pittem, situeert zich in het feit dat l’ombre in samenspraak met haar klanten ook eigen armaturen fabriceert of laat fabriceren. Vind je je gading dus niet in de ‘standaard’ armaturen (die l’ombre eigenlijk ook aanbiedt!), kan je in samenspraak met l’ombre toch tot de armatuur van je dromen komen.
“We vonden hiervoor een uitstekende partner in de Antwerpse verlichtingsfabrikant Nyche“, vertelt de sympathieke zaakvoerder. “Zo fungeren we in principe als tussenpersoon tussen klant en fabrikant.”

De Cage on Padouck is een mooi voorbeeld van het (zelf ontworpen) maatwerk dat l'ombre aanbiedt. De armaturen worden geproduceerd door fabrikant Nyche, nadien worden de hardhouten balken door l'ombre op maat gemaakt en verticaal doorboord. Zo verkrijg je een prachtig stijlelementen, waarvan de stroomtoevoerkabel onzichtbaar is weggewerkt in de houten paal.

De Cage on Padouck is een mooi voorbeeld van het (zelf ontworpen) maatwerk dat l’ombre aanbiedt. De armaturen worden geproduceerd door fabrikant Nyche, nadien worden de hardhouten balken door l’ombre op maat gemaakt en verticaal doorboord. Zo verkrijg je een prachtig stijlelementen, waarvan de stroomtoevoerkabel onzichtbaar is weggewerkt in de houten paal.

De Centopiedi is eveneens een zelf ontworpen maatwerkproduct dat l'ombre aanbiedt. De klant kiest de grootte, het aantal lampen en de lengte van de kabels, l'ombre zorgt voor de realisatie, al dan niet in combinatie met oude eiken wagonplanken.

De Centopiedi is eveneens een zelf ontworpen maatwerkproduct dat l’ombre aanbiedt. De klant kiest de grootte, het aantal lampen en de lengte van de kabels, l’ombre zorgt voor de realisatie, al dan niet in combinatie met oude eiken wagonplanken.

De firma uit Pittem beschikt ook over één zelf uitgedacht, geconstrueerd en gecommercialiseerd product, de Capriccioso. “Enkel de kap van dit mooie element wordt ingekocht, maar de rest doen we volledig zelf, tot het uitboren van het hout en de technische uitvoering.”
Het resultaat mag er naar onze bescheiden mening in ieder geval wezen…

WP-Lombre05-Capriccioso

(Handelaars die interesse hebben om deze Capriccioso aan te bieden in hun winkel, kunnen via deze weg contact opnemen met l’ombre.)

Combinatie van kwalitatieve materialen

Kevin Verhaverbeke:

“Ik probeer steeds voor attractieve materialen en afwerkingen te gaan, die jaren meegaan zonder dat hun uitstraling afneemt.”

Het landelijke aspect brengt l’ombre als geen ander teweeg door de uitgekiende combinatie van kwalitatieve materialen.
“Keramiek, messing (gebronzeerd, vernikkeld of natuur), koper, tin-antimoonlegeringen, gecombineerd met bijvoorbeeld doorleefd eikenhout van wagonplanken of blauwsteen. Persoonlijk ga ik altijd voor materialen die niet hoeven gelakt te worden, maar die je bijvoorbeeld ook buiten hun gang kan laten gaan en zo dat extra cachet krijgen, zonder dat er verf of vernis gaat afbladderen of roestvorming optreedt.”

Ook volledig ingewerkte en overschilderbare verlichting, zoals die van de Waregemse firma Brick in the Wall, is overigens aan een opmars bezig. “Alles dus om het totaalbeeld van jouw interieur compleet te maken en bovenal de rustige sfeer te vrijwaren…”, zo meent zaakvoerder Kevin.

Zaakvoerder Kevin Vanhaverbeke is terecht trots op de gerealiseerde projecten. Hij neemt dan ook de tijd om geregeld realisaties een bezoekje aan te doen.

Zaakvoerder Kevin Verhaverbeke is terecht trots op de gerealiseerde projecten. Hij neemt dan ook de tijd om geregeld realisaties een bezoekje aan te doen, simpelweg uit ‘liefhebberij’.

En dat de zaakvoerder ook trots is op de gerealiseerde projecten, blijkt uit het feit dat hij nog geregeld de tijd neemt om voltooide projecten een bezoekje aan te doen. “Passeer ik aan de woning van een klant, ga ik vaak nog een kijkje nemen om te zien of de verlichting, ook na verloop van tijd, wel het effect biedt dat we beoogden. Onze klanten weten dit te appreciëren.”

Verhuur van verlichting

Het grote publiek kon al kennismaken met l’ombre tijdens diverse hoog aangeschreven beurzen zoals CountrySide, Sfeer, Xterieur en TuinExpo. “Intussen voorzien we ook de verlichting voor het Automotive Luxury Event in Wortegem-Petegem, een autobeurs in het luxesegment zeg maar. In principe stemt zowel dit event als CountrySide, en de gehele vibe errond, perfect overeen met het royale, luxueuze gevoel dat we met onze verlichting willen teweeg brengen. Voor beide beurzen voorzien we dan ook de verlichting via een huurformule.”

WP-Lombre04

Via een verhuurformule kan men ook bij l’ombre terecht voor de verlichting van tijdelijke evenementen.

Ook voor exclusieve feesten biedt l’ombre deze lichten mits die huurformule aan, iets wat steeds meer ruchtbaarheid krijgt en ook hevig wordt gesmaakt. Ook pop-upbars met verlichting van l’ombre is iets waar Kevin de nodige energie insteekt. “Je moet al deze verhuurprojecten zien als tijdelijke ‘kleinschalige’ showrooms. Iedereen spreekt erover, iedereen wil weten waar die prachtige armaturen vandaan komen. Zonder meer mooie reclame dus…”

De locatie in Pittem waar l'ombre gelegen is, is volledig geconcipieerd als sfeervolle showroom. Klanten kunnen er een impressie krijgen van de sfeer die kwalitatieve verlichting teweeg brengt.

De locatie in Pittem waar l’ombre gelegen is, is volledig geconcipieerd als sfeervolle showroom. Klanten kunnen er een impressie krijgen van de sfeer die kwalitatieve verlichting teweeg brengt.

Kevin Verhaverbeke:

“Exclusieve sfeerverlichting vereist een fysieke ontmoeting met de klant, om de ‘ambiance’ die de armatuur teweegbrengt, de kunnen ontdekken.”

Sowieso is verlichting iets wat men moet kunnen ervaren. “Ik geloof niet in de online verkoop van exclusieve armaturen”, poneert de vastberaden zaakvoerder een boude stelling. “Voor technische verlichting kan het wel, maar voor exclusieve sfeerverlichting moet men de ‘ambiance‘ die een lamp en armatuur teweegbrengt, live kunnen ervaren, net als de kwaliteit en de afwerking van deze producten, iets wat online niet mogelijk is… Vandaar dan ook onze uitgebreide en sfeervolle showroom.”

En de toekomst?

De zaakvoerder toont zich ook ambitieus. “We voelen dat het concept aanslaat, en we hopen onze groei dan ook te kunnen bestendigen. Zo overwegen we, naast tijdloos landelijk, ook tijdloos hedendaagse verlichting uit het exclusievere segment aan te bieden.

Maar,” zo klinkt het, “een eigen bedrijf hebben was altijd al een droom van me, en het feit dat ik die nu realiseer in de landelijke verlichting waar ik zelf zo van hou, is fantastisch! A dream come true dus, ook dankzij de fantastische ploeg* van gemotiveerde mensen die deel uitmaken van l’ombre!”

* Team l’ombre bestaat naast Kevin Verhaverbeke uit Isabelle Wybaillie (zaakvoerder – boekhouding), Wim Debruyne (aankoop), Francis Geldhof (verkoop), Thomas Wybaillie (architect – ontwerp), Bryn Vanmellaerts (projectleider), Stijn Gillewy (hoofdtechnicus), Joachim Vansteenkiste (technicus, Jens Deloof (technicus), Coolsulting (webdesign – app-ontwikkeling) en communicatiebureau Respons Up.

Geïnteresseerd in de diensten van l’Ombre? Neem dan hier contact op!

 

About The Author

Gauthier vervoegde de Niwzi-ploeg in de herfst van 2014. Als liefhebber van al wat mooi is, stond het in de sterren geschreven dat hij Decozine.be onder z’n hoede zou krijgen, al weet hij ook technologische snufjes wel te appreciëren. Een ding is zeker: het koffietoestel zal nooit lang werkloos blijven met Gauthier in de buurt!

Lees ook