Ga voor de stijlvol zwarte accessoires van Vitra

Ga voor de stijlvol zwarte accessoires van Vitra

Vitra, het wereldbefaamde merk achter onder meer de Noguchi Coffee Table of de Eames DSW stoel, zet deze eindejaarsperiode stevig in op accessoires in het immer stijlvolle zwart. Ben je dus nog op zoek naar een cadeautje voor een liefhebber van klassevolle interieuritems, òf kan je zelf de kunstzinnige accessoires van de Duits-Zwitserse gigant wel smaken, rep je dan snel richting de dichtstbijzijnde verkoper! Wij lichten je alvast een tip van de sluier wat Vitra je zoal te bieden heeft aan zwarte items.

The Nativity Scene

Vitra-NativityScene01

Laat ons, gezien de tijd van het jaar, aanvatten met een buitenbeentje. Althans, wanneer we het in hoofdzaak willen hebben over zwarte accessoires. The Nativity Scene immers is de Vitra-visie van hoe het kerstverhaal er kan hebben uitgezien. Het was Alexander Girard die voor een expositie in de Nelson Gallery of Art in 1962/63 dit unieke kerststalletje wist te ontwerpen. Het tijdloze design van dit bonte gezelschap wordt extra in de verf gezet omwille van het feit dat Vitra dit jaar nog een limited Gold Edition uitbracht, goed voor een prijskaartje van enkele honderden euro’s.

Bird & Elephant van Eames

Vitra-BirdElephant01

Hoewel het weldegelijk gaat om twee totaal verschillende producten, kiezen we er toch voor om deze twee dieren samen aan je voor te stellen. Simpelweg omdat ze onmiskenbaar de eigenzinnige signatuur van de Eameses dragen. De vogel is met z’n hoogte van ongeveer 27 cm een interieuraccessoire pur sang. Het zoogdier is polyvalenter. Uiteraard kan je de kunststof olifant gebruiken als decoratieve eyecatcher, maar eigenlijk is ie geconcipieerd als onverwoestbaar stuk speelgoed voor de kinderkamer.

Coffee Mugs & Graphic Print Pillows

Vitra-GirardMugs

Het hoeft geen betoog dat Alexander Girard, net als de Eameses en George Nelson, een van de meest invloedrijke designers was die het imago van The Herman Miller Company – en dus ook onrechtstreeks Vitra als licentiehouder – mee heeft weten te bepalen. Soms met erg abstracte patronen die een soort vrolijke speelsheid verleenden aan zelfs de meest onopvallende items zoals een koffiemok of een kussen. De opvallende karikaturale ogen sieren zelfs luciferdoosjes! Of hoe zelfs de kleinste items mits een opvallende print je die glimlach kunnen bezorgen…

Cone Clock & Asterisk Clock

Vitra-GeorgeNelsonClocks01

De man moet een opvallende relatie hebben gehad met ’tijd’. Voor de Howard Miller Clock Company (die gelieerd was aan Herman Miller) ontwierp George Nelson immers talloze klokken, die op vandaag nog steeds alomtegenwoordig zijn in tal van mode- en interieurblaadjes. Ongetwijfeld zal je er ook al enkele hebben gezien, zonder te beseffen dat het om de moderne designs van George Nelson ging. Een mooi voorbeeld is de Asterisk Clock, een ogenschijnlijk simpel stuk uit plaatmetaal, die er in al z’n eenvoud toch in slaagt om de aandacht naar zich toe te trekken. Ook de Cone Clock met z’n kegelvorm en verchroomde onderstel weet hetzelfde te doen, zij het dan iets bescheidener.

Wooden Dolls Cat & Dog

Vitra-WoodenDolls0101

Opnieuw Alexander Girard schiep deze Cat & Dog binnen z’n Wooden Dolls assortiment. De decoratieve houten stukken, beiden opgetrokken uit drie volledig afzonderlijke delen, illustreren de liefde van Girard voor huisdieren, maar ineens ook z’n voorkeur voor volkskunst waaraan de nodige humor is gekoppeld. Hoewel de ontwerpen initieel voor eigen gebruik waren, wist Vitra het nalatenschap van Girard aan het Vitra Design Museum om te zetten in een collectie van opvallende houten poppen.

Hang it all

Vitra-HangItAll01

Van Girard opnieuw naar de Eameses, die deze veelal felgekleurde Hang It All-kapstok creëerden, al is de zwarte variant toch zeker ook niet mis. De vormgeving is het speelse alternatief voor de veelal saaie kapstokken die we helaas al te vaak terugzien. In plaats van haakjes, opteerden Charles & Ray voor houten bollen waaraan je je jas kan ophangen, waardoor deze Hang it all ook z’n speelse en tijdloze reputatie wist te verwerven.

Corniches

Vitra-Corniches02

In dit overzicht zijn deze ‘Corniches’ een van de jongste aanvullingen op het toch al erg rijke aanbod van Vitra. Het waren de broertjes Bouroullec die op zoek gingen naar een manier om kleine stukken op een attractieve manier uit te stallen, die met dit mooie ontwerp op de proppen kwamen. Ze simpelweg omschrijven als ‘legplankjes’ zou door de eerder industriële connotatie van het woord de Corniches oneer aan doen. Hun voorkomen is eerder een gestroomlijnde sculptuur dan een simpele plank. Ze zijn opgetrokken uit een hoogwaardige kunststof, en komen voor in een grote variëteit aan vormen, formaten en kleuren. Wie trouwens wil weten hoe de Corniches eruit zouden zien in de eigen woning, is vast en zeker gebaat bij deze applicatie!

Classic trays

Vitra-ClassicTrays02

En om af te sluiten, opnieuw de mooie visualisaties van Alexander Girard, deze keer op een collectie opvallende dienbladen. De Classic Trays, die bestaan uit gelamineerd triplex, kan je krijgen in tal van op elkaar afgestemde motieven. Wedden dat die drankjes en hapjes die je je gasten serveert, nòg beter zullen smaken wanneer ze gepresenteerd worden op een van deze Classic Trays?

 

 

Klik hier om producten in te laden

About The Author

Gauthier vervoegde de Niwzi-ploeg in de herfst van 2014. Als liefhebber van al wat mooi is, stond het in de sterren geschreven dat hij Decozine.be onder z’n hoede zou krijgen, al weet hij ook technologische snufjes wel te appreciëren. Een ding is zeker: het koffietoestel zal nooit lang werkloos blijven met Gauthier in de buurt!

Lees ook