Maarten Van Severen & Co in Design Museum Gent

Maarten Van Severen & Co in Design Museum Gent

Tien jaar terug kwam met Maarten Van Severen (1956 – 2005) een van ’s Vlaanderens meest gerenommeerde te overlijden. Redenen te over voor Design Museum Gent om gedurende vijf jaar een expositie in te richten die een hommage brengt aan design ‘made in Belgium’ van Van Severen.

De tentoonstelling hoopt te illustreren wat vormgeven an sich betekende voor ‘maker’ Van Severen, en dat doet Eva Van Regenmortel van The Maarten Van Severen Foundation door zijn ontwerpen te liëren aan die van andere designers, architecten of kunstenaars die zichtbaar geïnspireerd werden door Van Severen.

Zoals gezegd was Maarten Van Severen een heuse ‘maker’, en dus geen ontwerper die tekende om vervolgens de realisatie aan een externe partij over te laten, neen, hij wou de voeling met z’n ontwerp behouden door zelf aan de slag te gaan met materialen en technieken.

Een ontwerper dus, hoewel architectuur en kunst nooit veraf bleken. De uitgepuurde vormentaal waarvoor hij het best gekend is, hield nauw verband met zijn feilloos gevoel voor verhoudingen, bijvoorbeeld bij het bepalen van de juiste dikte van een tafelblad of een legplank. Zelf gaf Maarten Van Severen ooit aan dat hij ‘op de grens van het bruikbare meubel en het onbruikbare object werkte’.

De komende vijf jaar zal de opstelling dynamisch ageren, om zo nieuwe en andere ontwerpen te kunnen toestaan.

Mocht je de ontwerpen van Van Severen nog niet kennen, – al zou ons dit echt verbazen: nagenoeg iedereen heeft (misschien onbewust) al gaan zitten op een .03 van Vitra gaan zitten – dit is een uitgelezen kans om je te verdiepen in de geest van de perfectionistische artiest-ontwerper.

 

About The Author

Gauthier vervoegde de Niwzi-ploeg in de herfst van 2014. Als liefhebber van al wat mooi is, stond het in de sterren geschreven dat hij Decozine.be onder z’n hoede zou krijgen, al weet hij ook technologische snufjes wel te appreciëren. Een ding is zeker: het koffietoestel zal nooit lang werkloos blijven met Gauthier in de buurt!

Lees ook