Lichtjaren voor op z’n tijd: de Anglepoise-lamp

Lichtjaren voor op z’n tijd: de Anglepoise-lamp

1. Flexibel doch standvastig focussen van de lichtbundel
2. Anglepoise, de oplossing in geval van blackouts
3. Doorontwikkelingen van het initiële ontwerp
4. Iconisch vandaag, maar hoe spreek je het nu juist uit?

Evoluties

Doorheen de jaren evolueert het oorspronkelijke ontwerp van een drieledige tot een tweeledige lamp, met een grotere lampkap, en later oog een gloeilamp  met een hoger vermogen.

Met slechts enkele wijzigingen produceert Terry & Sons de 1227 gedurende ruim 30 jaar, tot in 1969 wanneer de 1227 wordt vervangen door Model 75 met z’n ronde basis en het kogelgewricht dat de lamp op z’n plaats houdt.

Anglepoise

In 1969 komt met de Model75 (rechts, later Type75) een opvolger voor de iconische 1227. Het meest opvallende verschil is diens ronde basis en de toevoeging van een kogelgewricht dat de lamp op z’n plek houdt.

 

“De populaire 1227, die intussen zowat 25 miljoen keer werd verkocht (!)  is en blijft het designicoon waar de naam Anglepoise vaak mee wordt vereenzelvigd.”
Na Model 75 werden ook verscheidene andere modellen geïntroduceerd. Zo bijvoorbeeld de Apex 90 en de handgemaakte messing Type3. In 2004 is het designer Sir Kenneth Grange (intussen aangeworven als Design Director bij Anglepoise) die de Model 75 omvormt tot Type 75. Desondanks is en blijft de 1227, de eerste ‘woonkamervariant’, hét icoon waar de naam Anglepoise mee wordt vereenzelvigd. Met intussen ruw geschat zo’n 25 miljoen verkochte exemplaren, betreft het dan ook een bovenal tijdloos design, dat moeiteloos te rijmen valt met zowel klassieke als moderne interieurinrichtingen.

De groots uitgevallen Giant

Foto10Toen Roald Dahl, de gelauwerde auteur van kinderboeken, kwam te overlijden, wou diens weduwe een replica van zijn werkruimte maken, maar dan drie keer zo groot, om als museum in te richten. Dahl toonde zich tijdens z’n leven een grote fan van het iconische ontwerp, en had steevast een Anglepoise 1227 op z’n bureau staan. En dus besloot de fabrikant de weduwe bij te staan, en drie grote Anglepoise’s te produceren.

Een ervan ging naar het Roald Dahl Museum & Story Centre, een andere werd verkocht aan filmregisseur Tim Burton, en de derde kwam terecht in de 100% Design Exhibition in Londen.

Al snel bleek dat het niet bij die drie grote ‘bureaulampen’ zou kunnen blijven. Honderden mensen contacteerden de fabrikant waar die variant te verkrijgen was, waarop Terry & Sons deze reus besloot te gaan produceren: de Giant (1227) was geboren.

Een tijdje terug kwam de producent met een tweede grote Anglepoise op de proppen: de Maxi Type75.

Pages: 1 2 3 4

About The Author

Gauthier vervoegde de Niwzi-ploeg in de herfst van 2014. Als liefhebber van al wat mooi is, stond het in de sterren geschreven dat hij Decozine.be onder z’n hoede zou krijgen, al weet hij ook technologische snufjes wel te appreciëren. Een ding is zeker: het koffietoestel zal nooit lang werkloos blijven met Gauthier in de buurt!

Lees ook