Henry van de Velde Awards & Labels 2014

Henry van de Velde Awards & Labels 2014

Begin januari werden de prestigieuze Henry van de Velde Awards & Labels 2014 uitgereikt in de Bozar in Brussel. Met deze gerenommeerde bekroningen wil Design Vlaanderen goed design van bij ons aanprijzen. De Awards zelf zijn geldprijzen om ontwerpers en bedrijven te belonen voor hun productportfolio, terwijl de Labels fungeren als een kwaliteitslabel, een appreciatie waar geen bedrag aan gekoppeld wordt.

De Henry van de Velde Award voor Bedrijf

Voor het eerst in de geschiedenis van deze jaarlijkse erkenning, die in 1994 in het leven geroepen werd, ging de prijs niet naar een atelier of fabriek, maar naar een label, met name naar Serax uit Kontich.

Serax

 

Het label achter de broers Serge & Axel Van den Bossche, die in 1987 startten met de distributie van koperen bloempotten, wordt bekroond omwille van het feit dat het zich kan onderscheiden van de uitdagers door samenwerkingen met goede designers. Het productportfolio omvat op vandaag tal van producten, waaronder tafelgoed, bloemisterijproducten, meubilair en verlichting. Sinds juni 2014 valt ook het opvallende label Clodette onder Serax.

Naar aanleiding van de bekroning bracht onder meer Kanaal Z een interview met de zaakvoerders van Serax. Bekijk het hier.

OVAM Ecodesign Award PRO 2014

Ook duurzaamheid en ecologie is aan de hand van de OVAM Ecodesign Award PRO een vast onderdeel van de Henry van de Velde Awards & Labels, met bekroningen voor zowel een product dat al op de markt is, als een product in ontwikkeling. In deze laatste categorie haalde de Oxyvase van Studio Peter Van Riet het.

Oxyvase
Het betreft een vaas waar quasi geen water in hoeft. Door het water voortdurend te verversen met een ingebouwd waterreservoir, gaan bloemen veel langer mee in vergelijking met de klassieke vaas waar u frequent het water zelf moet verversen.

PMV/Cultuurinvest Prijs

Ook de lichtschakelaar Piano van David Dos Santos voor Lithoss viel in de prijzen. Dit mooie designproduct sleepte de PMV/CultuurInvest Prijs in de wacht, een geldbedrag waarmee de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV samen met CultuurInvest ontwerpers en ontwerpbureaus een duwtje in de rug wil geven.

Lithoss Piano schakelaar

 

De jury bekroonde deze schakelaar als zijnde een mooi voorbeeld van een creatief designproduct dat inventiviteit en commerciële flair weet te verenigen.

Gratis tentoonstelling in Bozar

Alle vijftien bekroonde ontwerpen maken ook deel uit van een gratis exposé in Bozar (Ravensteinstraat 23 te Brussel). Tot 15 februari kan je terecht in vier gratis toegankelijke zalen langs de Horta Hal en op weg naar de tijdelijke zalen van het Museum voor Midden-Afrika om kennis te maken met de meest opvallende designs.

 1. Aesteem, Lichtschakelaar, Innodux bvba (Matthias De Buck & Pieter Stichelbaut) voor Innodux bvba
 2. Al slapend rijk worden, Bedlinnen, slld (Sofie Lachaert & Luc d’Hanis) voor Verilin
 3. Belgium Xtra Bold, Boek, Sanny Winters (oeyenenwinters) voor Lannoo
 4. CANVAS, Tapijt uit gerecycleerde canvas, Kim De Cabooter en Christophe Vervaeke (Papilio) voor Papilio
 5. Daily Needs, Modulair programma om te tuinieren en kleinvee te houden, Wim & Bob Segers (Studio Segers) voor Daily Needs
 6. Linea, Tuinbank en -tafel, Jan Kuppers & Karen Wuytens (kuppers&wuytens)
 7. Nordic Spruce Box, Modulair kastensysteem, Atelier Ternier voor Labt
 8. Piano by Lithoss, Lichtschakelaar, David Dos Santos (Studio Dos Santos) voor Lithoss nv
 9. Rektor, Verlichting, Bram Couvreur & Björn Devos (Couvreur & Devos) voor Modular Lighting Instruments
 10. Smappee, Slimme elektriciteitsmonitor, Smappeeteam i.s.m. Pilipili (pilipili) voor Smappee nv
 11. Stool, Krukje, Caroline Voet voor Drisag
 12. The Siblings, Verlichting, Frederik Delbart voor PER/USE
 13. Think in Colour, Boek, Hugo Puttaert en Dimitri Jeannottat, Graphius + Dioss
 14. Twins, Keramiek, Margot Thyssen
 15. Woodface, Gevelbekleding, Roel Vandebeek (Depot Roel Vandebeek) voor Outdoor Wood Concepts

Meer info vind je op http://designvlaanderen.be/awards_labels/henry-van-de-velde-labels-2014

About The Author

Gauthier vervoegde de Niwzi-ploeg in de herfst van 2014. Als liefhebber van al wat mooi is, stond het in de sterren geschreven dat hij Decozine.be onder z’n hoede zou krijgen, al weet hij ook technologische snufjes wel te appreciëren. Een ding is zeker: het koffietoestel zal nooit lang werkloos blijven met Gauthier in de buurt!

Lees ook