Een theelichthouder die je omarmt en verwarmt…

Een theelichthouder die je omarmt en verwarmt…

Dat het Finse Iittala een meer dan gedegen reputatie hoog te houden heeft wat betreft glaswerk staat buiten kijf, maar dat het deze ook steeds weer met verve weet te verdedigen, is voor een zowat iedere andere fabrikant allerminst een evidentie. Toch slaagt het merk er als geen ander in steeds met verfrissende (of hartverwarmende) ontwerpen te komen waarin het sleutelwoord ‘sfeer’ ingebakken zit.

Of beter: ingeblazen, want tot op vandaag komen nog steeds een heel aantal producten van Iittala ambachtelijk tot stand. Een van de jongste aanvullingen die de gedegen glasblaaskunst van het merk etaleren, is de mondgeblazen theelichthouder Kaasa.

Iittala-Kaasa2b

Met het ontwerp wou ontwerper Ilkka Suppanen een soort gezellige huiselijkheid kunnen scheppen, een emotie gelijkaardig aan deze die de vele gekleurde lichtbakens aan de Finse kust teweegbrengen, wanneer ze in het zicht komen van zeelieden op weg naar huis. Net zoals de kleuren van deze bakens van cruciaal belang zijn, is het rijke, zachte kleurenpalet van Kaasa minutieus uitgekozen om precies die sfeer te bekomen die de designer Ilkka Suppanen beoogde.

Iittala-Kaasa3

Het valt meteen op dat er sterk werd nagedacht over de vormgeving van dit theelichthoudertje, om de warme vlam van het theelichtje zo levendig als mogelijk over te kunnen brengen op de ruimte waarin het wordt geplaatst. De buitenkant is gemaakt van mondgeblazen glas, de binnenkant van gepolijst rvs.

En het design borduurt ook voort op het gevoel dat iedereen wel kent: als het koud en donker is, wil je instinctief een bron van licht en warmte in je houden nemen, vandaar de ronde vorm. De zachte vorm van Kaasa wordt nog extra in de verf gezet door warme, zachte glastinten (zand, grijs, desert & cranberry) uit de uitgebreide kleurenbibiliotheek die Iittala die door de jaren heen wist te vergaren.

Ontdek hier enkele andere producten van Iittala

Klik hier om producten in te laden

 

 

About The Author

Gauthier vervoegde de Niwzi-ploeg in de herfst van 2014. Als liefhebber van al wat mooi is, stond het in de sterren geschreven dat hij Decozine.be onder z’n hoede zou krijgen, al weet hij ook technologische snufjes wel te appreciëren. Een ding is zeker: het koffietoestel zal nooit lang werkloos blijven met Gauthier in de buurt!

Lees ook