De Vlinder van Jacobsen sloeg precies 60 jaar geleden z’n vleugels uit

De Vlinder van Jacobsen sloeg precies 60 jaar geleden z’n vleugels uit

1. Studies & de tocht door Europa
2. WOII fnuikt de carrière van de jonge Jacobsen
3. ‘Architect’, geen ‘designer’
4. De Mier & De Vlinder: de eerste Deense stoelen in serieproductie
5. Varianten & actueel

Varianten

Om de verjaardag van het ontwerp te vieren, bracht Fritz Hansen twee special editions uit van de gevierde Vlinder waar contrast centraal staat: een versie waar een donkerblauw gelakte zitschaal gekoppeld wordt aan een bruin gepoederlakt potenstel, en een eerder vrouwelijk-aandoende variant, roze met gouden poten. Om de verjaardagsuitgave nog meer van een gulden randje te voorzien, is er langs de onderzijde van de zitschaal een gouden plaatje bevestigd.

Opgelet: deze speciale uitvoeringen zijn enkel dit jaar te verkrijgen!

Vlinder02

Actueel

Als hommage aan de twee iconische ontwerpen van Arne Jacobsen, loopt nog tot 13 september de expositie ‘Van Vlinders en Mieren‘ in het Design Museum Gent. Je kan er onder meer kennis maken met ‘Deense vlinders van hout’, een project uit 2013 van studenten en alumni interieurvormgeving & meubelontwerp van Interieur & Design van de Mechelse Thomas More Hogeschool. Op vraag van de fabrikant Fritz Hansen, Bulo en de Hogeschool zelf bezorgde de groep creatievelingen afgedankte Vlinder-zitschalen een frisse make-over, met een prachtig resultaat tot gevolg.

Vlinder04

De expositie kan je iedere dag bezoeken van 10 tot 18 uur, de toegang tot het Design Museum Gent bedraagt slechts 8 euro. (Jan Breydelstraat 5, Gent)

(All images courtesy Fritz Hansen)

Pages: 1 2 3 4 5

About The Author

Gauthier vervoegde de Niwzi-ploeg in de herfst van 2014. Als liefhebber van al wat mooi is, stond het in de sterren geschreven dat hij Decozine.be onder z’n hoede zou krijgen, al weet hij ook technologische snufjes wel te appreciëren. Een ding is zeker: het koffietoestel zal nooit lang werkloos blijven met Gauthier in de buurt!

Lees ook