Broertjes Bouroullec met eerste collectie voor Artek

Kaari is de eerste samenwerking tussen de broers Ronan & Erwan Bouroullec en het Finse designbedrijf Artek.

De Kaari collectie bestaat uit rechthoekige en ronde tafels in twee groottes, een bureau, wandconsoles en kleinere en grotere rekken. De rode draad is een eenvoudige component: gebogen staal in de vorm van een driehoek.

Heel wat bekende stoelen, maar tafels?

Hoewel er de voorbije decennia heel wat iconische stoelen de revue passeerden, is het niet zo evident om een bekende designtafel voor de geest te halen. De typologie van de tafel bleef al die tijd zo goed als ongewijzigd: een horizontaal paneel geplaatst op een bepaalde hoogte. En ook de gebruikte materialen zijn nog steeds dezelfde.

Dat maakt het er niet makkelijker op om een nieuwe tafel of tafelsysteem te ontwerpen. De broers Bouroullec probeerden het toch en het resultaat is het tafelsysteem Kaari. Al van in het begin van het designproces kwam een specifieke constructie van de tafelpoot uit de bus. Dat liet toe om verschillende tafelbladen te gebruiken, zowel in vorm als grootte. Het gevonden systeem bleek ook bruikbaar om er wandsystemen en rekken mee te maken.

Stalen driehoek

De broers ontwikkelde een stalen steun die wordt gebogen in de vorm van een driehoek. Die vorm geeft de collectie ook zijn naam: Kaari betekent curve of boog in het Fins.

Het element draagt de verticale last van tafelblad en -poot, en wordt meteen ook een eenvoudige steun voor grotere en kleinere wandrekken. Beide materialen, hout en staal, zorgen gecombineerd voor een lichte en transparante look.

Niet aan hun proefstuk toe

Het is niet de eerste keer dat de broers Bouroullec de tafel proberen her uit te vinden. Eerder ontwikkelden ze al de Officina reeks voor Magis en de bekende Copenhagen reeks voor het jonge Deense label Hay.

About The Author

Lees ook