Met Savoy zette Alvar Aalto Finland op de kaart in designmiddens

Met Savoy zette Alvar Aalto Finland op de kaart in designmiddens

Terwijl er haast niks zo vergankelijk is dan een bloem, slaagde Alvar Aalto er voor Iittala toch maar mooi in een organische vaas te creëren die in tegenstelling tot haar fleurige inhoud moeiteloos de decennia lijkt te kunnen overbruggen. Het zal je wellicht verbazen maar het ontwerp van de vaas Savoy dateert reeds van voor WOII, uit 1936.

1. What’s in a name?
2. Savoy zet Finland op de kaart in designmiddens
3. Iedere vaas is uniek…
4. … maar ook veelzijdig

Nomen est omen

Zonder twijfel kan Alvar Aalto (na Saarinen) bestempeld worden als een van de meest gerenommeerde architect-ontwerpers van Finland. Hevig beïnvloed door de pracht van het Finse landschap, slaagde Aalto er keer op keer weer in de glooiende vormen van z’n omgeving, zoals bijvoorbeeld de meanderende kustlijn, te vertalen naar organische geometrieën. En toeval of niet, maar in het Fins betekent ‘aalto’ ook golf…

Savoy1

Sowieso dragen de vele Scandinavische gebouwen die Aalto (1898 – 1976) ontwierp, zoals onder meer de Finlandia Hal in Helsinki, onmiskenbaar het signatuur van de begiftigde Fin.

Pages: 1 2 3 4

About The Author

Gauthier vervoegde de Niwzi-ploeg in de herfst van 2014. Als liefhebber van al wat mooi is, stond het in de sterren geschreven dat hij Decozine.be onder z’n hoede zou krijgen, al weet hij ook technologische snufjes wel te appreciëren. Een ding is zeker: het koffietoestel zal nooit lang werkloos blijven met Gauthier in de buurt!

Lees ook