Designduo Muller Van Severen is Designer van het Jaar 2015

Designduo Muller Van Severen is Designer van het Jaar 2015

Bijna tien jaar na het betreurde heengaan van interieurarchitect en meubelontwerper Maarten Van Severen, is zijn zoon Hannes er samen met partner Fien Muller van designstudio Muller Van Severen er in geslaagd de prestigieuze titel voor ‘Designer van het Jaar 2015’ binnen te rijven.

Zij is fotografe, hij beeldend kunstenaar. De combinatie resulteert in beeldende, maar steeds ook functionele creaties. Hoewel het duo pas in 2011 de eerste voorzichtige stapjes ondernam van kunst naar design (bij Galerie Valerie Traan), overschreed de draagwijdte van hun aura al snel de landsgrenzen. Bij de uitgave van de Kortrijkse Biënnale Interieur uit 2012 werden de twee zelfs geselecteerd als internationale gasten, een jaar later volgde de indrukwekkende erkenning voor beste design van het jaar door het Design Museum in London.

Quote uit het juryrapport:

“Muller Van Severen zijn evenwichtskunstenaars die balanceren op het snijvlak tussen kunst en design. Hun voorliefde voor beeldhouwkunst echoot in hun werk.”

Met een naam als een klok zou je kunnen verwachten dat ook de Belg voldoende gekend was met het werk van het duo. Als dat nog niet zo was, komt daar met opnieuw een Belgische erkenning – Muller Van Severen wist ook al onder meer de Vlaamse Cultuurprijs voor Vormgeving alsook een Henry Van de Velde Label in de wacht te slepen – zonder twijfel verandering in.

Creaties

De erkenning voor Designer van het Jaar komt dus allerminst uit de lucht gevallen. Het duo, dat naar eigen zeggen maar half functioneert zonder elkaar, wist al de nodige indruk te maken met bijvoorbeeld Table + lamp, een tafel met geïntegreerde booglamp, maar ook de snijplanken uit polypropyleen die je aan de muur kan bevestigen wekten aandacht.

Muller Van Severen table lamp

Speciale expositie met alle winnaars

Tien jaar terug hielden Knack Weekend en Biënnale Interieur dit initiatief boven de doopvont. (Intussen kwamen er met Bozar, Design Vlaanderen, Design museum Gent, Grand Hornu, Wallonie/Bruxelles Design/Mode en MAD Brussels nog verscheidene partners bij.) Ter gelegenheid van deze tiende verjaardag, zullen alle winnaars samen te zien zijn op een expositie, genaamd ‘Confronting the Masters‘ tijdens de Milan Design Week die loopt van 14 tot 19 april.

Later dit jaar zal deze expo nog eens worden overgedaan in de Bozar in Brussel. De designers die je er naast Muller van Severen zal kunnen  aanschouwen, zijn Alain Berteau, Sylvain Willenz, Nathalie Dewez, Alain Gilles, Stefan Schöning, Bram Boo, Nedda El-Asmar, Jean-François d’Or en Marina Bautier.

De foto’s in dit artikel zijn afkomstig van de website van muller van severen.

 

 

About The Author

Gauthier vervoegde de Niwzi-ploeg in de herfst van 2014. Als liefhebber van al wat mooi is, stond het in de sterren geschreven dat hij Decozine.be onder z’n hoede zou krijgen, al weet hij ook technologische snufjes wel te appreciëren. Een ding is zeker: het koffietoestel zal nooit lang werkloos blijven met Gauthier in de buurt!

Lees ook