Meer bladeren in de herfst met een boekenboom

Meer bladeren in de herfst met een boekenboom

Wanneer de dagen korten en we met z’n allen opnieuw de avonden binnen in plaats van buiten doorbrengen, is de verleiding om je avond aan de beeldbuis te slijten soms misschien groot, maar ga je echt voor voldoening, dan ben je vaak, zoniet altijd beter af met een goed boek.

Voor de echte liefhebber van de betere lectuur, is een imposant boekenrek hierbij dan ook onontbeerlijk. En neen, we hebben het niet over die gigantische plafondhoge wandkasten bij grootvader, of bij die geleerde oom of leesgrage tante. Want er zijn ook alternatieven!

Geïnspireerd door het geknisper van het gesneuvelde loof onder onze voeten, stellen we je graag enkele boekenrekken (en kapstokken) voor waarvoor de ontwerpers onmiskenbaar de mosterd haalden bij de natuur, meer bepaald bij de oogstrelende takkenstructuren van de boom. Laat ons zeggen dat we de ka(s)t dus niet uit de boom kijken!

1. Coming B – kapstok

Boomstructuren-ComingB-portemanteau

Boomstructuren-ComingB-portemanteau_STAANDDeze mooie vertakte kapstok van het Franse Coming B meet 56 op 69 cm, en komt maximaal iets meer dan 8 cm van de wand. Je betaalt er zo’n 99 euro voor, wat een aanvaardbare prijs is voor een meer dan mooie binnenkomer in de inkomhal.

Deze ‘porte-manteau’ zoals dat dan heet is er trouwens ook in een minstens even mooie staande uitvoering. Deze versie neemt 56 op 56 cm vloeroppervlakte in, en komt 1 meter 70 hoog. De staande versie gaat voor 149 euro over de toonbank.

2. Olivier Dollé – Tree Branch

Boomstructuren-OlivierDolle-TreeBranch

Deze Tree Branch Bookshelf van de hand van de Franse designer Olivier Dollé is misschien wel het meest ideale boekenrek voor de kleinere ruimte. Je hoeft immers geen vloeroppervlakte op te geven aan het item, en bovendien zorgt de prachtige sculptuur voor een gevoelsmatige verruiming van de kamer. De Tree Branch Bookshelf is er in walnut, natural oak en black wood.

Boomstructuren-OlivierDolle-AngkorOpvallend: met de Angkor-tafels van Olivier Dollé toont deze designer dat hij niet enkel voor z’n boekenrekken de mosterd haalt bij de reuzen uit de natuur. Ook deze tafel is een prachtig staaltje van Dollé’s interpretatie.

3. Shawn Soh – Tree Bookshelf

Boomstructuren-Shawns-TreeBookshelf

De Tree Bookcase van de Koreaanse ontwerpster Shawn Soh lijkt door z’n cartooneske uiterlijk wel te zijn weggeslopen uit een stripverhaal. Het groen gecoate metaal wordt vergezeld van een al even groene gevederde vriend, en door die speelsheid, lijkt het ons het perfecte item voor de kinderkamer.

4. Roberto Corazza – Tree Bookcase

Corazza Tree
Voor wie even het bos door de bomen niet meer ziet, is er dit opvallende boekenrek! De Tree bookcase van Roberto Corazza, op de markt sinds begin 2013, breekt met de idee dat een boekenrek er altijd strak moet uitzien en dient te zijn opgebouwd uit horizontale planken. Wie deze staan heeft, kan ofwel kiezen om deze Tree Bookcase tegen de muur te plaatsen, of hem ofwel vrij in de ruimte te laten staan waardoor hij van twee zijden toegankelijk wordt. Z’n bladeren zal ie alvast niet verliezen!

5. Sebastian Errazuriz – Bilbao

Boomstructuren-SebastianUrzaZuriz-TreeBookshelf

Deze Bilbao is misschien wel de dichtste benadering die een boekenkast kan maken bij een boom. Let wel: deze uitvoering is eerder een kunststuk dan een echt ‘commercieel’ meubelstuk. Het was Sebastian Errazuriz die een tak vond in de straat Bilbao in Santiago en hiermee besloot aan de slag te gaan. Hij bewerkte de tak zodanig dat ie dicht tegen de wand zou blijven zweven, en bovendien wat items zou kunnen dragen om glazen legbladen. Misschien kan het je wel inspireren?

6. Jordi Milà – Wisdom tree

Boomstructuren-JordiMila-WisdomTree

Dit vuurrode stuk kreeg de toepasselijke naam ‘Wisdom Tree’ of ‘Boom van alle wijsheid’. Het moderne stuk, ontworpen door de Barcelonese Jordi Milà, heeft een vloeiende organische vorm. Kijk je er even naar, dan schijnt de boom soms wel wat te groeien, toch?

De boeken die op de Wisdom Tree liggen, lijken dan weer wel vruchten (kennisfruit?) te zijn, ontsproten aan de uiteindes van de takken. Je kan er ook perfect kleine beeldjes of andere kunststukjes op kwijt. Het mooie stuk is er in rood, zwart of wit, en is ongeveer 1,20 meter breed, net geen twee meter hoog en 28 cm diep.

7. Segno Studio – Yule Bookshelf

Boomstructuren-StudioSegno-Yule2

Yule is een fantastisch moderne boekenkast waarvan we ze eerlijk gezegd niet zouden zien misstaan in een kantooromgeving. Het was het architectenbureau Segno Studio dat met het idee op de proppen kwam om een plafondhoge boekenkast te creëren, waarvan het lijkt dat de stam en takken de plafond ondersteunen. Door dit stuk te integreren hoef je ook geen kostbare ruimte aan de wand op te geven voor wat saaie boekenkasten, maar krijg je in plaats een centrale sculptuur die conventionele saaiheid uit de ruimte verdrijft.

8. Kostas Syrtariotis – Booktree

Boomstructuren-KostasSyrtariotis-Booktree

Deze massief houten Booktree van de Griekse designer Kostas Syrtariotis, werkzaam in het mooie Venetië, is misschien een van de meest klassiek ogende boekenbomen. Klassiek dus, maar ook strak, zonder franjes, en daarom niet minder mooi. De Booktree komt er in ebbenhout, as, tineo of ook in witlak. Je telt zo’n 1250 euro neer voor deze mooie boom, maar voor die prijs moet je’m wel zelf nog in elkaar zetten.

9. Normann Copenhagen – Ole Jensen – Collect green bookcase

Boomstructuren-Normann-Collect

Van een Scandinavisch merk kunnen we weinig anders verwachten dan dat de inspiratie wordt gehaald in de Noorderse boreale wouden, waar naaldbomen alomtegenwoordig zijn. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat deze Collect green bookcase, een ontwerp Ole Jensen, het meeste weg heeft van een den.

De Collect green bookcase van Normann Copenhagen lijkt ons het perfect stuk voor de hobbykamer, of waarom niet, die dakkamer waarbij z’n vorm extra in de verf wordt gezet door de nabijheid van de dakspanten. Bovendien kan je er ook veel meer in kwijt dan louter boeken.

Helaas dateert dit product al van een tijdje terug. Wil je er toch eentje op de kop tikken, dan tel je hier nieuw al snel zo’n 2700 euro voor neer… Voor dat bedrag krijg je een ’triangle’ met zijdes van 140 cm en een diepte van 40 cm. Plaats genoeg dus voor je boekencollectie!

10. Twenty First – Winter Tree Libreria

Boomstructuren-21first-winter-tree2

De Winter Tree (Libreria) van Twenty First Design is een opvallende knaap, niet zozeer omwille van z’n voorkomen, wel door z’n gebrek aan bescheidenheid. De Winter Tree is er geen die tegen de wand gekleefd blijft, neen, hij gaat op een centrale plek op zoek naar het meeste aandacht, aandacht die hij sowieso toch zal krijgen.  De Winter Tree oogt eerder strak dan organisch, maar desondanks zouden we hem niet zien misstaan in ons interieur.

11. Daniel Estes – Thorunn Arnadottir – Tree Shelf

Boomstructuren-DanielEstes-Tree-Shelf

Hoewel het niet echt om een boomstructuur op zich gaat, kan je door deze opbergvakjes te combineren met een doordachte muurschildering (of muurstickers) een prachtig persoonlijk stukje natuur in je woonkamer (of kinderkamer) creëren.  De leuke groene vakjes die designer Thorunn Arnadottir schiep voor Daniel Estes Design kosten je ongeveer 350 euro, exclusief de werkuren die je zal spenderen aan het schilderen van schors en kruin. Het voordeel is dan weer dat je zo het ontwerp een beetje naar je hand kan zetten!

12. Babyletto – Spruce

Boomstructuren-Babyletto-Spruce

Voor de Spruce van Babyletto, beschikbaar in groen of grijs, betaal je net geen 250 euro. Een prijsje voor dit charmante speelse stukje voor in de kinderkamer. Je hoeft er ook niet per sé Tolstoj, Kafka of Faulkner in kwijt, een simpele knuffel, wat speelgoed of het laatste Bumba-boek zal ook wel lukken. De Spruce is opgetrokken uit zowel hardhout en MDF, en komt met enkele muurankers die de boom weerhouden van ooit tegen de vlakte te gaan. De Spruce is er in groen of wit, en kost om en bij de 150 euro.

13. Deslignes – Ora Collection

Boomstructuren-Deslignes-Ora_collectino

De ORA Collection van het Franse Deslignes is misschien wel een buitenbeentje. Deze boekenboom oogt een pak organischer dan z’n hoekige uitdagers. Wij vinden de combinatie met het glaswerk tussen de takken alvast een geslaagde zet van de oprichter en designer Jean-Damien Badoux. Dit product wordt volledig met de hand gemaakt, een weetje dat het natuurlijke karakter van dit pronkstuk misschien nog meer in de verf zet.

14. Matador Projects – Kanji boekenplank

Boomstructuren-Projects

Kanji, ontworpen door het Mexicaanse Matador Projects, is een prachtige boekenplank, opgetrokken uit MDF en afgewerkt in blauwe hoogglanslak. De minimalistische interpretatie van een boomtak kan ongetwijfeld scoren in tal van interieurs, ook – waarom niet – als contrasterend element in de eerder klassieke studeerkamer.

15. Maria Yasko – Icelandic Tree

Boomstructuren-MariaYasko2

Ver hoef je niet te denken hoe de Russische ontwerpster Maria Yasko enerzijds aan de naamgeving en anderzijds aan de opvallende geometrie van deze mooie boekenkast is gekomen. De Icelandic Tree heeft immers de vorm van IJsland. Het resultaat is een speels stuk dat er bovendien puntgaaf uitziet door het gebruik van het mooie Corian, een materiaal dat steeds vaker de badkamer wegsluipt om zich geleidelijk aan te profileren in de andere kamers van de woning. En met succes!

 

 

 

 

About The Author

Gauthier vervoegde de Niwzi-ploeg in de herfst van 2014. Als liefhebber van al wat mooi is, stond het in de sterren geschreven dat hij Decozine.be onder z’n hoede zou krijgen, al weet hij ook technologische snufjes wel te appreciëren. Een ding is zeker: het koffietoestel zal nooit lang werkloos blijven met Gauthier in de buurt!

Lees ook