Draadloze verlichting: het zal er sneller komen dan je denkt

Draadloze verlichting: het zal er sneller komen dan je denkt

Binnen enkele jaren zal je lampen niet langer aan het stroomnet moeten hangen. Dat beweert althans designer Philippe Starck die voor het Italiaanse Flos een draadloze tafellamp ontwierp.

De tafellamp, met de treffende naam Unplugged, werd voorgesteld op de meubelbeurs in Milaan en heeft een ingebouwde batterij die het zes uur uitzingt. Nadien kan je hem opnieuw opladen via de USB-poort.

Door de betere batterijen en de led-technologie zou binnen een paar jaar de stroomkabel wel eens definitief kunnen verdwijnen, zegt Philippe Starck.

Het wegvallen van de kabel maakt verlichting alvast vele malen flexibeler. Nu ben je gebonden aan een gebied waar de tafellamp, bureaulamp of vloerstaander niet buiten kan, en dat is de lengte van de stroomkabel.

Niet de eerste draadloze (tafel)lamp

Begin april kondigde Philips al een draadloze lamp, de Hue Go, uit. Net zoals de andere Hue-lampen bedien je deze makkelijk via een app op je smartphone, en kan hij tot 16 miljoen kleuren weergeven. De batterij is goed voor drie uur.

Marset FollowMe draadloze lamp

Foto: Marset FollowMe draagbare lamp

En ook andere merken hebben al Milaan draadloze lampen in het gamma, zoals Kartell met zijn kleurrijke tafellamp Battery. Ook die lamp heeft een autonomie van zes uur en wordt opgeladen via USB.

Het Spaanse Marset heeft een draagbare lamp met houten handgreep van designer Inma Bermudez. FollowMe heeft drie instellingen voor de lichtintensiteit. Op de laagste stand – een soort kaarslicht – kan je maar liefst twintig uur voort op één lading. Opnieuw wordt ze opgeladen via USB. De lamp is trouwens ook geschikt voor buitengebruik.

Fatboy, bekend van de zitzakken, heeft al even de Edison Petit in het gamma. Dat is een klein, draagbaar lampje in het wit, dat je in drie stand kan plaatsen. Hij zorgt voor 6 tot 24 uur verlichting, afhankelijk van de stand. Hij kan trouwens gepersonaliseerd worden via meer dan 50 verwisselbare lampenkapjes.

Fatboy Edison Petit

Foto: Fatboy Edison Petit

Klik hier om producten in te laden

About The Author

Lees ook