Special Tech@Home

Nieuwe technologieën lijken ons steeds sneller te overspoelen. Dragen ze bij aan onze levensstandaard en nemen ze ons bepaalde taken uit handen met de nodige rust tot gevolg, of resulteren ze als snel tot een meer chaotisch leven? Overdaad schaadt, maar het staat buiten kijf dat de hedendaagse woning steeds meer verwordt tot het Huis van de Toekomst, niet in het minst doordat nieuwe technologieën steeds toegankelijker worden. Een duur domoticasysteem is niet altijd meer een absolute vereiste om bepaalde zaken in het huis aan te sturen, commercials voor robotstofzuigers zijn stevig vertegenwoordigd, en de verkoopcijfers voor autonome robotgrasmaaiers gaan sinds 2013 in crescendo.

Moderne technologieën die echter ook ‘mooi’ zijn, hun plekje in de woonkamer verdienen, blijken in de meeste gevallen echter meer uitzondering dan regel. Al te vaak dragen ze een te hoog gadgetgehalte met zich mee. 

Om deze reden houden wij van Decozine.be ervan om op tal van locaties te grasduinen op zoek naar technologieën en producten die als ‘slim’ kunnen worden aanzien, maar tegelijk geen afbreuk doen aan het interieur van uw woning. Integendeel, ze moeten elk op hun manier kunnen bijdragen aan de look & feel van uw inrichting. Zonder het risico op overdaad wel te verstaan…

TechnoDesign-BEELD

Deel 1: Beeld

Design is zonder twijfel een verkoopsargument wanneer we het hebben over televisies. Gezien de doorgaans centrale plaats die ‘the tube’, de beeldbuis die al jaren geen beeldbuis meer is, in de woning toegewezen krijgt, hoeft dit ook niet te verwonderen.

In tegenstelling tot de eerste 50 jaar maakte de vormgeving van televisietoestellen de afgelopen 15 jaar wél die enorme evolutie door, wat toe te schrijven valt aan plasma, lcd, led en sinds kort ook oled-technologie. Schermen evolueerden van vierkante ‘dozen’ tot vlakke schermen die, als het even kan ook voorzien van indirect licht, aan de muur worden opgehangen. Als ware het een schilderij…

Lees meer…

Bose SoundTouch Wi-Fi Music Systems-1

Deel 2: Geluid

Fabrikanten van onder meer luidsprekers zitten bij de creatie van nieuwe producten regelmatig met de handen in het haar: komt de nadruk eerder te liggen op het uiterlijk en het design, of staat de kwaliteit van de werking en de functionaliteit centraal?

Saaie of zelfs lelijke speakers zullen moeilijk hun weg naar de consument vinden, hoe goed het geluid ook moge zijn. Anderzijds zal een luidspreker met een knap uiterlijk maar een mindere geluidskwaliteit al snel aan de kant geschoven worden.

Lees meer…

Philips Hue lamp

Deel 3: Verlichting

Slimme verlichting is de jongste jaren aan een stevige opmars bezig. Tal van applicaties maken het mogelijk de werking van de lampen dermate te personaliseren, en hen zelfs na connectie met andere toestellen visuele signalen te laten geven wanneer er iets specifieks wordt gedetecteerd.

De ‘peerkes van weleer’ herbergen steeds meer technologieën, en slagen er soms zelfs in te leren van de gedragspatronen van de bewoner.

Lees meer…

Comelit One schakelaar

Deel 4: Contactdozen & schakelaars

Naast verlichtingsvormen kunnen slimme stopcontacten & schakelaars worden beschouwd als de eerste stap naar automatisering van de woning. Bovendien is het eenvoudig om met deze toestellen sluipstroom van toestellen in stand-by op te vangen, wat op zich al zou resulteren in een besparing van 54 tot 80 euro voor een gemiddeld huishouden.

Maar hoe wordt een schakelaar of contactdoos ‘slim’? En kunnen deze, doorgaans eerder technische producten, er dan ook goed uitzien? We zoeken het uit.

Lees meer…

About The Author

Gauthier vervoegde de Niwzi-ploeg in de herfst van 2014. Als liefhebber van al wat mooi is, stond het in de sterren geschreven dat hij Decozine.be onder z’n hoede zou krijgen, al weet hij ook technologische snufjes wel te appreciëren. Een ding is zeker: het koffietoestel zal nooit lang werkloos blijven met Gauthier in de buurt!

Lees ook