Special Tech&Home: Beeld

Het oog wil ook wel wat, naast (ultra) hoge resolutie

Design is zonder twijfel een verkoopsargument wanneer we het hebben over televisies. Gezien de doorgaans centrale plaats die ’the tube’, de beeldbuis die al jaren geen beeldbuis meer is, in de woning toegewezen krijgt, hoeft dit ook niet te verwonderen.

In tegenstelling tot de eerste 50 jaar maakte de vormgeving van televisietoestellen de afgelopen 15 jaar wél die enorme evolutie door, wat toe te schrijven valt aan plasma, lcd, led en sinds kort ook oled-technologie. Schermen evolueerden van vierkante ‘dozen’ tot vlakke schermen die, als het even kan ook voorzien van indirect licht, aan de muur worden opgehangen. Als ware het een schilderij…

Compromissen

De keerzijde voor die wedloop naar steeds dunner is, dat er willens nillens compromissen worden gemaakt, niet zelden op het vlak van audio. De eerder kritische klant toont zich geregeld niet bijster tevreden over sporadisch schelle scherpe klanken van een standalone scherm. En zo komt men al snel terecht bij een extern audiosysteem, waarbij vooral soundbars het steeds beter blijken te doen. Maar dat er ook alternatieven voor audio zijn met een hoger designgehalte, kan u hier lezen.

Trends

Indirect licht

Terug naar beeld. Zo hadden we het onder meer over indirect licht, en nagenoeg iedereen zal quasi vanzelfsprekend aan Ambilight (Ambient Lighting). In 2004 was de Eindhovense fabrikant Philips de eerste die met een dergelijk systeem op de proppen kwam op hun televisietoestellen. De technologie zorgt als het ware voor een overname en een zachte projectie van de kleurtinten en intensiteiten die er op het scherm zelf te zien zij, waardoor het lijkt alsof het toestel hangt te zweven.

De Nederlandse gigant bewees tijdens de jongste uitgave van elektronicabeurs IFA in 2014 hierin trouwens nog een stapje verder te willen gaan. Zo zullen de nieuwste Ambilight-tv’s niet enkel sfeerlicht maar werkelijk ook videobeelden genereren vanuit het scherm en instant projecteren op de wand.

Gebogen schermen

Na het Philips-probeersel met de 21:9 super cinemascope breedbeeldschermen uit 2013 (wat bijzonder mooi oogt doch niet het verwachte succes kent/kende) was het slechts een kwestie van tijd voor de algehele tv-branche met een nieuwe feature op de proppen zou komen (naast softwarematige features of andere optimalisaties zoals 4K Ultra HD, 3D-tv en smarttv). De innovatie met de grootste impact op vlak van design werden uiteindelijk de zogenaamde curved screens, die niet enkel zouden resulteren in een betere kijkervaring, maar ook nog eens mooi ogen.

Projectoren

Wie een projector een designelement noemt, doet in de meeste gevallen de waarheid onrecht aan. Meestal wordt er dan ook geopteerd om het toestel zelf weg te werken in het plafond of in een meubel. Hierdoor kan je het toestel bijna onzichtbaar integreren in de woonkamer. En wanneer je kan projecteren op een perfect witte muur, hoef je zelf geen projectiescherm meer te installeren!

Keer terug naar de hoofdpagina van dit dossier – Lees verder: Deel 2: Geluid

About The Author

Gauthier vervoegde de Niwzi-ploeg in de herfst van 2014. Als liefhebber van al wat mooi is, stond het in de sterren geschreven dat hij Decozine.be onder z’n hoede zou krijgen, al weet hij ook technologische snufjes wel te appreciëren. Een ding is zeker: het koffietoestel zal nooit lang werkloos blijven met Gauthier in de buurt!

Lees ook