Special Tech@Home: Schakelaars & contactdozen

Slimme stopcontacten

Naast de nieuwe verlichtingsvormen, voor de creatie van sferen die voorheen onmogelijk werden geacht, kunnen ook slimme stopcontacten worden beschouwd als een eerste stap naar automatisering van de woning. Bovendien is het eenvoudig om met deze toestellen sluipstroom van toestellen in stand-by op te vangen, wat op zich al kan resulteren in een besparing van 54 tot 80 euro voor een gemiddeld huishouden.

Slimme schakelaars

Ook slimme schakelaars of smart switches kunnen tegenwoordig al veel meer dan simpelweg de stroom aan- en afkoppelen. Door ze weldoordacht te koppelen met andere systemen en sensoren, is het mogelijk ze slim in te stellen: If This Then That (ITTT). Als dit toestel deze actie detecteert, dan moet dat toestel dit doen.

Sommige – doemdenkers of zelf verklaarde profeten – prediken nu al het einde van de schakelaar zoals we hem sinds de opkomst van het stroomnet kennen. Akkoord, het aantal toepassingen en producten dat met het internet kan worden verbonden, zal almaar toenemen. Maar of dit ook tot het einde zal leiden van de klassieke schakelaar, dat durven we stellig in twijfel te trekken.

De waarheid hebben we niet in pacht – niemand trouwens, wat men ook beweert -, maar het lijkt ons dat schakelaars steeds broederlijk zullen kunnen blijven bestaan naast de slimme bediening van toestellen en lampen via applicaties.

Want tel maar eens na hoeveel verschillende lampen je huis verlichten, en daarbij nog eens het aantal toestellen dat (mogelijk in de toekomst) met de smartphone of tablet kan worden bediend. Volgens een schatting van Gartner zullen er in 2020 zo’n 26 miljard producten mondiaal verbonden zijn met het internet, sommigen hebben het zelf over om en bij de 50 miljard apparaten. (Klaarblijkelijk zou er zelfs een Nederlands bedrijf zijn die sensoren aanbrengt op vee, om info over de dieren door te sturen naar de boer!) Weinig waarschijnlijk toch dat men al deze punten enkel en alleen aan de hand van een app zal besturen?

Keer terug naar de hoofdpagina van dit dossier

About The Author

Gauthier vervoegde de Niwzi-ploeg in de herfst van 2014. Als liefhebber van al wat mooi is, stond het in de sterren geschreven dat hij Decozine.be onder z’n hoede zou krijgen, al weet hij ook technologische snufjes wel te appreciëren. Een ding is zeker: het koffietoestel zal nooit lang werkloos blijven met Gauthier in de buurt!

Lees ook