Antonio Citterio met derde badkamercollectie voor Axor

Antonio Citterio met derde badkamercollectie voor Axor

De essentie van luxe is de startgedachte voor de derde collectie die Antonio Citterio voor sanitair designmerk Axor ontwerpt. Het resultaat is Axor Citterio E, een elegante badkamercollectie gekenmerkt door vloeiende lijnen en een sterke cohesie tussen alle items.

Antonio Citterio werkt al sinds 2000 samen met Axor, en bracht in 2003 een eerste collectie uit voor de badkamer, Axor Citterio. Nu is het de beurt aan zijn derde collectie, Axor Citterio E, die bestaat uit bijna 50 producten waaronder een afzonderlijke lijn met 12 accessoires, Axor Universal Accessories.

 

Axor Citterio E

 

Aanpak collectie

 

Intuïtiviteit en gebruiksgemak stonden voorop in de aanpak van Antonio Citterio. Voor hem was het belangrijk dat er bij de bediening van de kranen geen enkel misverstand kon optreden. Zijn ervaring bij een gerenommeerd hotel als The Mandarin leerde hem dat mensen vaak moeite hebben om de kraan te bedienen in een hotelkamer. En dat was iets wat hij koste wat kost wou vermijden.

Axor Citterio E

De Axor Citterio E collectie laat zich daarom typeren door onderdelen die bijzonder intuïtief zijn. In de douche bijvoorbeeld grijp je probleemloos naar de juiste knop: een kruisvormige greep voor het regelen van het waterdebiet, een cilindervormige thermostaatgreep voor de temperatuur van het water. Wat de gewone kranen betreft is er de keuze uit diezelfde kruisvormige bediening of een slanke joystick-greep.

De knoppen zijn telkens vergezeld van duidelijke symbolen. Zoals het aangeven van de watertemperatuur, met de typische rood- of blauwkleurige iconen. En nu steeds meer hoofddouches ook over een handdouche beschikken, bedacht Citterio een regelknop met duidelijke symbolen die een indicatie geven van welke weg het water zal stromen.

Ook de Select-thermostaattechniek van moederbedrijf Hansgrohe zit verwerkt in de collectie. Hierdoor wissel je met een eenvoudige druk op de knop tussen hoofddouche, handdouche en zijdouches. En wie een bad neemt wisselt moeiteloos tussen badkraan en handdouche.

 

Axor Citterio E

 

Het zijn dergelijke kleine ingrepen die staan voor de ‘de essentie van luxe’ die Citterio wil bereiken met deze collectie. Lichter en makkelijker in gebruik, een goed gevoel, verklaart Antonio Citterio. Maar evengoed tijdloos: niet alleen in het design maar ook in de typologie, het begrijpen van het product. Al deze elementen samen vormen die rijkheid waar hij naar streeft.

De badkamercollectie Axor Citterio E bestaat uit 37 producten. Alle items uit de Axor Citterio E collectie zijn naast de standaardafwerking in chroom beschikbaar in een vijftal gepersonaliseerde kleuren uit de Axor Manufaktur collectie: Gold Optic, rood goud, zwart chroom, nikkel of brons. De afwerking is telkens met een PVD-behandeld, gepolijst of geborsteld oppervlak dat bestand is tegen krassen.

Axor Citterio E

 

Ontwerpen

 

Met de Citterio E collectie zijn Axor en Antonio Citterio ondertussen aan hun derde samenwerking toe. Het ontwerpen is in de 14 jaar dat beiden samenwerken heel wat veranderd. Vandaag is design een echte teaminspanning geworden. Een vlotte samenwerking met een bedrijf en diens productieapparaat is cruciaal.

Bovendien komen er ook heel wat nieuwe technologieën bij kijken. Een kraan bijvoorbeeld bestaat uit vele componenten. Voor Citterio E werd er onder meer een nieuwe bedieningscartridge ontworpen waarbij je een klik voelt bij het sluiten en hierdoor 100% zeker bent dat de kraan volledig is afgesloten.

Wanneer we vragen naar zijn designproces, benadrukt hij dat hij steeds ‘werkt in reductie’ en een focus op vrije creativiteit. Een heldere vormentaal en emotie in het design zijn dan het resultaat. Voor Antonio mag er geen disconnectie optreden met de realiteit.

 

Axor Citterio E silhouette

 

 

Axor Universal Accessories

 

Een afzonderlijke lijn met 12 accessoires, de Axor Universal Accessories, vervoegt de nieuwe badkamercollectie. Die draagt nadrukkelijk de hand van de meester die Citterio is. Functioneel en esthetisch. Zo kan een stang voor de douche perfect dienen als steun voor andere accessoires of als handdoekhouder in de badkamer.

De collectie bestaat onder meer uit verschillende rails en/of handdoekhouders, een dispenser voor vloeibare zeep en houders voor de tandenborstel, wc-borstel en het toiletpapier.

De accessoires zijn makkelijk te installeren, zegt Philippe Grohe die aan het hoofd staat van Axor. Waar je vroeger 8 gaten moest boren volstaan nu 2 gaten om verschillende accessoires met elkaar te combineren. Handig voor wie dure badkamertegels heeft. Op de rails passen de kleinere accessoires als zeepdispenser of zeepschaal.

Materialen als verchroomd metaal, spiegelglas en wit melkglas zorgen voor een luxueuze uitstraling.

De collectie Axor Universal Accessories is beschikbaar vanaf januari 2015.

Axor Citterio E op Interieur 2014

 

 

axor-citterio-E-accessoires2

 

 

Axor Citterio E

Lees ook