Acht desksets, acht keer anders…

Acht desksets, acht keer anders…

Dat designers vaak met kleuren, vormen & materialen experimenteren is ingekapseld in hun functieomschrijving. Maar die juiste balans weten te vinden, is niet iedereen gegeven. Zeker niet wanneer het niet enkel om sculpturen, maar ook om functionele items gaat. Zoals bijvoorbeeld schrijfgerei en kantoorartikelen… Laat je verbluffen door keer op keer opvallende collecties van schrijfgerei en dergelijke in respectievelijk koper, kunststof, beton, hout, messing en rvs…

Koper

Cube (Tom Dixon)

TomDixon-Cube

Met de collectie die begin 2015 werd gelanceerd, zet Tom Dixon zijn hommage aan het Britse erfgoed gemoedelijk verder. De nieuwe producten omvatten items van allerhande pluimage, maar een van de meest opvallende is deze koperen CUBE. CUBE is een reeks van minimalistische bureauartikelen, ontdaan van al wat overbodig is en gestript tot louter het fundamentele: een zinklegering met een koperen laagje. Het resultaat is een opvallend glamoureuze verschijning met daarin een nietmachine, pennen, een pennenhouder en een tapedispenser.

Kunststof

Dreamtools (Lexon)

Lexon-DreamTools

Dreamtools van het Franse Lexon is opgebouwd uit vier items, te beginnen met ‘the Liquid Station’, een vreemdsoortige houder voor tal van kantoorartikelen, denk maar aan paperclips. Dit bijna buitenaardse product lijkt ons iets te hebben van een gestolde lavalamp, geluidstechnici zien er eerder een kunststof weergave van een sinusoïdale geluidsgolf in, sommige anderen een momentopname van een mini-tsunami. Sowieso spreekt de houder het meest tot de verbeelding, met z’n vreemdsoortige voorkomen.

De Dream Tools worden verder aangevuld met de Roll-Air tape dispenser, de Peter Pen-pennenhouder en het Dream Time-klokje. De tape dispenser en den pennenhouder zijn er telkens in 5 transparante tinten, van de klokjes zijn er 6 kleurvarianten.

Klik hier om producten in te laden

Beton

Concrete desk set (Magnus Pettersen)

MagnusPettersen-Concrete2

De Concrete Desk Set van Magnus Pettersen Studio voor het Amerikaanse Areaware is een schoolvoorbeeld van speels experimenteren met materialen. Beton (en combinaties met beton) kunnen ons meteen inpakken, van bij de eerste aanblik, en dat is bij dit trio niet anders. De ruwe uitstraling van het beton, doorgaans eerder gelieerd aan industriële toepassingen, gaat wonderwel goed samen met deze set. Zoals je kan zien is deze opgebouwd uit een tape dispenser, een potje voor schrijfgerei en een schaaltje voor paperclips of magneetjes. En voor wie toch dat beetje kleur in z’n werkplek verlangt, de Concrete Desk Set is er ook in een roze uitvoering…

Iittala-leimu(Voor Magnus Pettersen Studio is het overigens niet het eerste experiment met beton. Voor Iittala ontwierp het bureau reeds een geslaagde beton-gesmoord glascombinatie, en dit in de vorm van de tafellamp Leimu.)

Hout

Wooden (Nomess Copenhagen)

Nomess-Copenhagen-Wooden

Wooden, de esdoornhouten deskset van het Scandinavische Nomess Copenhagen, is homogeen opgebouwd uit een pennenlegger, pennenbakje, een bakje voor paperclips, een tape dispenser en een houder voor post-its, waarvan de afmetingen en het design telkens op elkaar is afgestemd. De 4 vierkante items nemen telkens 9 op 9 cm in, de hogere pennenhouder is daarenboven ook 9 cm hoog. De lagere items zijn slechts 3 cm hoog. De pennenlegger meet tenslotte 26,8 cm op 9, en is net als de andere lage stuks 3 cm hoog.

Het gebruik van deze vijfdelige eyecatcher wijst zichzelf uit, het resultaat is – naar analogie van de naam van de fabrikant (‘No mess’) een nette en overzichtelijke werkplek. Het is de wereldbefaamde en zeer invloedrijke Deense designer Knud Holscher die instond voor het ontwerp van deze mooie set.

Messing

Brass desk set (Ferm Living)

FermLiving-BrassSet

Volgens talloze zelfverklaarde (en andere) trendwatchers zou koper komend seizoen wat marktaandeel moeten afstaan aan designitems in goudtinten, en dat is nu precies waar ook messing onder valt. Deze Brass desk set van het Scandinavische Ferm Living zou het dus wel eens erg goed kunnen doen in de nabije toekomst – tot zover de gehele collectie het nu nog niet goed zou doen uiteraard -… De familie bestaat onder meer uit de Brass Triangle Stand, een strak vormgegeven standaard voor briefwisseling of bijvoorbeeld kranten. Ook de halve cirkel (Semicircle) en de Wall Square (rechthoekige uitvoering), beiden met dezelfde functie als de Triangle, zijn overigens elk met hun voorkomen knap.

Trays – schaaltjes dus – raken steeds meer ingeburgerd als populair item, en dat is bij de Brass desk set niet anders. Het strakke opdienblad (?) meet 15 op 30 cm en bestaat volledig uit messing dat mat is gepolijst. Dat is ook het geval voor de Cup, de beker om schrijfgerei in kwijt te kunnen. Deze heeft een diameter van 6 cm en komt net geen 9 cm hoog. Het geheel draagt een erg cleane look, en alle items zullen zonder problemen je werkplek opleuken.

COG (Tom Dixon)

TomDixon-COG

COG, een andere bekende reeks van designer Tom Dixon, mag er dan wel al een tijdje zijn, je raakt er niet op uit gestaard. Begin dit jaar werd de COG-familie nog uitgebreid met enkele nieuwe items, waaronder een zwarte balpen en een pennenhouder, geconstrueerd uit massieve messing. De lijn combineert techniek met een verbluffende goudkleurige uitstraling. Anders dan bij Ferm Living werd echter geopteerd voor een glanzende in plaats van matte look, wat de producten ineens een totaal ander voorkomen geeft…

RVS

Akto (Blomus)

Blomus-Akto

RVS mag dan voornamelijk worden gebruikt bij grootkeukens, het materiaal draagt een uitstraling dat zeker en vast niet misstaat in een andere setting. Net als messing ziet matgepolijste rvs er erg clean uit, zoals je kan zien bij de producten uit de Akto-lijn van het merk Blomus. Al moet ik wel eerlijk bekennen dat ik het voor de kantooromgeving meer heb voor materialen met een warmere uitstraling. Met rvs zal je steeds ergens die ‘koele, industriële look’ behouden, lijkt me. Maar in een strakke kantooromgeving moet het wel kunnen…

Meerdere materialen samen

Akito-concrete-desk-set3

Een buitenbeetje is deze Concrete Desk Set die de Japanse designer Tatsuya Akita ontwikkelde voor het Britse Plant & Moss. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, gaat het bij deze selecte familie immers niet enkel om beton, maar vervat de groep verschillende materialen, zoals uiteraard beton, maar ook koper en hout. Het resultaat is rijkelijk en smaakvol, zonder er echt over te gaan. Het hout bijvoorbeeld is aanwezig, maar eerder bescheiden. Sowieso vallen de materialen al op zonder echt oververtegenwoordigd te zijn, wat toe te schrijven valt aan het slimme contrasteren tussen materialen…

 

 

About The Author

Gauthier vervoegde de Niwzi-ploeg in de herfst van 2014. Als liefhebber van al wat mooi is, stond het in de sterren geschreven dat hij Decozine.be onder z’n hoede zou krijgen, al weet hij ook technologische snufjes wel te appreciëren. Een ding is zeker: het koffietoestel zal nooit lang werkloos blijven met Gauthier in de buurt!

Lees ook