De derby der Lage Landen wat design betreft

De derby der Lage Landen wat design betreft

En of landen, hoe dicht ze ook op elkaar liggen een afzonderlijke identiteit hebben, ook wat design betreft! Maar waar liggen de verschillen dan? In navolging van het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen vertelt Design Museum Gent ons vanaf 23 oktober wie aan het langste eind trekt in deze Design Derby, die handelt 200 jaar designgeschiedenis in de Lage Landen.

 

Nog tot 13 maart toont Design Museum Gent in het kader van ‘Gent kleur Oranje‘ de hoogtepunten van 200 jaar vormgeving in België en Nederland. Vijfhonderd objecten uit de twee buurlanden zijn te zien, variërend van zilver, glas, keramiek en affiches tot meubels, mode en auto’s. De tentoonstelling presenteert de objecten in chronologische volgorde, parallel tegenover elkaar. Je kan er zelf de verschillen en overeenkomsten in de belangrijkste tijdsvakken tussen 1815 en 2015 ontdekken.

Berlage & Van de Velde

Belgisch design wordt veelal aanzien als ambachtelijk, esthetisch, met soms een surrealistisch detail. Voor Nederlands design zijn eenvoudig, nuchter en conceptueel vaak terugkerende typeringen.

Hoe hebben Nederland en België zich de afgelopen 200 jaar tot elkaar verhouden op het gebied van vormgeving? Welke verschillen zijn bijvoorbeeld zichtbaar in de sier- en gebruiksvoorwerpen uit het begin van de 19 de eeuw, toen in België de Industriële Revolutie het land voortstuwde, terwijl deze ontwikkeling in Nederland nog 50 jaar op zich liet wachten? En waarmee wedijverden de beide landen tijdens internationale krachtmetingen zoals de Art Deco tentoonstelling in 1925?

BerlageVdV

Waar de buurlanden een zelfde voedingsbodem delen of onmiskenbaar uitwisseling plaatsvond, komen net zo vaak verschillen, als overeenkomsten aan het licht. Waar namen als Henry Van de Velde, de Cubex keuken en de huishoudelijke producten van Nova en Kalorik de Belgische vormgevingsgeschiedenis inkleurden, worden deze posities in Nederland bekleed door Berlage, de Bruynzeel keuken en de Eindhovense lampenfabrikant Philips.

De vergelijking tussen België en Nederland biedt inzicht in de vormgevingsgeschiedenis van de buren, en reflecteert ineens ook de ontwikkeling van design in eigen land.

Ben je, in afwachting van een bezoek aan de tentoonstelling, nieuwsgierig naar jouw kennis over design in de Lage Landen? Dan kan je in deze quiz alvast aftoetsen hoe het er mee gesteld is!

About The Author

Gauthier vervoegde de Niwzi-ploeg in de herfst van 2014. Als liefhebber van al wat mooi is, stond het in de sterren geschreven dat hij Decozine.be onder z’n hoede zou krijgen, al weet hij ook technologische snufjes wel te appreciëren. Een ding is zeker: het koffietoestel zal nooit lang werkloos blijven met Gauthier in de buurt!

Lees ook