Cores da Terra: stijlvol designfruit in keramiek

Cores da Terra: stijlvol designfruit in keramiek

Cores da Terra klinkt je misschien wel bekend in de oren. Indien niet, dan zullen onderstaande foto’s je wel over de streep halen. De granny-groene appel, de knalrode kersen of het ingetogen beeldje de Visitor, het zijn kleine kunstwerkjes die menig woonkamer en kantoor sieren.

Cores da Terra: sociaal project

Bij ons zijn het design interieurobjecten, maar in Brazilië is Cores da Terra een echt sociaal project voor tewerkstelling. Kunstenares Selma Abdon Calheira, die het fruit in keramiek ontwierp, heeft er ruim honderd kansarmen onder haar hoede en schoolde hen om tot professionele keramisten. De beeldjes worden in haar atelier volledig met de hand gemaakt. Wat elk exemplaar uniek maakt.

Cores da Terra

De naam Cores da terra – Portugees voor aardekleuren – is niet toevallig gekozen. De streek waar haar atelier is gevestigd, Bahia, telt heel wat rotsen met natuurlijke pigmenten die terugkomen in haar ontwerpen.

Het West-Vlaamse Gardeco verdeelt de keramieken beeldjes in België. Een toevallige ontmoeting met Selma tijdens een vakantie in Brazilië bracht haar producten naar België.

The Visitor van Guido Deleu

Het was ook Gardeco’s idee om het beeldje The Visitor van kunstenaar Guido Deleu in keramiek te laten maken door Cores da Terra. Het is ondertussen verkrijgbaar in twee formaten en verschillende kleuren.

Cores da Terra - The Visitor

Foto: The Visitor

About The Author

Lees ook